Godišnje Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljene su u srijedu na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Niki Rusijan iz Pazina i Magdaleni Dakić iz Vinkovaca, a tom su prigodom laureatkinje istaknule da nitko ne mora biti odlikaš, ali svatko može biti dobar čovjek ako malo promisli o sebi i drugima.

Nika Rusijan učenica je OŠ Vladimira Nazora u Pazinu, Područna škola Karojba Motovun, a Magdalena Dakić Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, koja treći put zaredom daje laureate.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz kazala je da ovogodišnji natječaj, 11. po redu, bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata te su stoga dodijelili dva posebna priznanja i jednu stipendiju. Navela je i imena petnaestak kandidata koji su, kako je rekla, jednako mogli dobiti nagradu te čestitala svima podsjetivši na izreku: Tko želi nešto napraviti, naći će načina, tko ne želi, naći će izliku.

Luka Ritz Suzana Ritz: "Vjerujem da djeca biraju svoje roditelje, ali nisam još uspjela shvatiti čime smo mi zaslužili Luku"

Slika nije dostupna Bravo, Tvrtko i Mislave! Dobitnici nagrade Luka Ritz nam trebaju biti uzor

Posebna priznanja dodijeljena su osnovkama Dariji Vusić iz Kamenice, Doroteji Horvat iz Našica, Nadi Stjepanović iz Čaglina i srednjoškolkama Patriciji Ivanković iz Ivanić-Grada i Ljiljani Beljan iz Ogulina.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da je to dan borbe protiv nasilja i da su današnji dobitnici heroji, pored Luke Ritza, koji bi, da nije bilo nasilja, danas bio odrastao čovjek u naponu snage.

Zahvaljujući na nagradi, Nika Rusijan kazala je kako ne smatra da je napravila neku veliku stvar, nego malu koju bi mogao napraviti svatko od nas, kada bi samo malo bolje promislio o sebi i drugima.

Magdalena Dakić istaknula je kako je sretna što pohađa školu koja je ponudila iznimno širok oblik aktivnosti, među inim i školski volonterski klub, te da nije slučajnost da njezina škola treću godinu zaredom daje dobitnika nagrade.

Zahvalila je svima u školi koji su poticali te aktivnosti i doprinijeli da se razvije u osobu koja voli ljude i svijet oko sebe te koji drže da je osoba vrijedna tako važne nagrade koja nosi ime predivnog dečka Luke Ritza.

Svatko, ali svatko može doprinijeti stvaranju boljeg društva ako pokuša razumjeti druge i prihvatiti i različitosti jer su oni temelj i bogatstvo života, kazala je lauretkinja Magdalena Dakić.

Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi, zaključila je.

Nagrada Luka Ritz se sastoji se od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole. Škola koju pohađa učenik također dobiva posebno priznanje.

Podsjetimo, nagrada nosi ime prema preminulom zagrebačkom maturantu koji je postao simbol borbe protiv nasilja. Sedam gore navedenih učenica nagrađeno je za borbu protiv nasilja svih oblika te pomaganje drugima.

One su slika Hrvatske u kojoj nismo nasilni ni fizički ni verbalno prema drugačijima i slabijima. (Hina/M.S.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju