Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira treći u nizu ciklusa javnih tribina, u 2022. godini pod nazivom „ZAŠTO NASILJE?”.

Nakon dvije godine online održavanja, tribine će se ponovo održavati uživo. Prva tribina održat će se u četvrtak, 31. ožujka 2022. godine u 18 sati, u Sceni Vidra, Draškovićeva 80. Ulaz na tribinu je besplatan.

Na tribini će se razgovarati o stigmatizaciji žena koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje, o uzrocima i posljedicama stigmatizacije i o načinu njezina savladavanja. Stigmatizacija, osude, predrasude, isključivanja iz životnih i radnih tokova sigurno su značajni uzroci šutnje žena i neprijavljivanja nasilja.

Društvo umjesto da potiče i razvija sustave (pravni, zakonodavni, sigurnosni, obrazovni, medijski) koji će zaštititi žene ili im pomoći da progovore o nasilju i ukažu na nasilnike, često dopušta obratnu situaciju – društveni mehanizam sigurnosti i zaštite poput policije, sudstva, centara za socijalnu skrb, školskog sustava i medija, destimuliraju i stigmatiziraju žrtve nasilja. Što možemo učiniti da bi sustav i ljudi koji ga čine bili efikasniji, empatičniji, požrtvovni, djelotvorni u suzbijanju nasilja i ohrabrivanju žrtava nasilja?

Na tribini ćemo čuti iskustva i saznanja o tome što priječi, a što potiče sigurnost žena da se ohrabre u prijavljivanju nasilja i nasilnika. Kako se može prevenirati stigmatizacija žrtava, što treba raditi na osvješćivanju sustava i cijele javnosti? Kako se radi sa žrtvama nasilja, a kakva su iskustva rada s počiniteljima nasilja? Kako educiramo mlade i kakvu edukaciju bi trebali i željeli? Što rade muškarci u borbi za inkluziju žena žrtava nasilja i postizanja rodne ravnopravnosti? Zašto edukacija nije dio obrazovnog kurikuluma, već je isključivo aktivnost nevladinog sektora i udruga? Što radimo na edukaciji medija i informiranju o nasilju, zaštiti žrtava i njihovu ohrabrivanju na prijavljivanju nasilnika? Zašto nemamo medijskih i obrazovnih kampanja na ovom području, odnosno zašto se sustavno ne ulaže u takve kampanje osvješćivanja javnosti, prije svega mladih? Mora li u medijskom prostoru vulgarni i mizogini jezik biti standard izvještavanja o nasilju?

PR PR (Foto: PR)

Program se održava uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Moderatorica tribine je Lada Marinović, TV novinarka, a o ovim temama će na tribini govoriti:
- Anamarija Droždan Kranjčec, pravnica, voditeljica tima Ženske sobe
- dr.sc. Željka Barić, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga”, Zagreb
- Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge Domine - organizacija za promicanje ženskih prava iz Splita
- Damir Urban, glazbenik
- Stipe Nogalo, sociolog i filozof, edukator mladih u udruzi muškaraca „Status M”
- Goga Golik, dizajnerica vizualnih komunikacija
- Nataša Vajagić, koordinatorica u Centru za građanske inicijative Poreč, osnivačica i voditeljica FB profila "Seksizam naš svagdašnji"

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju