Koliko god je dojenje prirodan proces, to ne znači da uvijek ide lagano. Vjerovanje u to da je dojenje lagano samo je jedan mit o dojenju u koje majke i dalje vjeruju. Donosimo 10 najvećih mitova o dojenju čije bi demistificiranje moglo uvelike pomoći mamama i bebama

MIT 1: Dojenje je lagano
Za neke mame dojenje je lagano, ali mnoge se i bore s hranjenjem bebe. Neke mame imaju problema s time da namjeste bebu pravilno na dojku ili da beba uhvati dojku. Zato ni jedna mama ne smije misliti da je podbacila ako ima problema s dojenjem. Muči li vas taj problem pitajte za savjet patronažnu sestru ili neku drugu kvalificiranu osobu.

Dojenje može biti učinkovita kontracepcija samo u određenim uvjetima - djeluje u prvih šest mjeseci od poroda, ali samo ako se beba isključivo doji, ako cica najmanje svakih četiri do šest sati i ako žena još nije dobila mjesečnicu

MIT 2: Bol je normalna
Dojenje možda nije uvijek ugodno, ali to ne znači da treba boljeti. Naučili smo vjerovati da je bol pri dojenju uobičajena, a djelomično je to tako jer se posljednjih nekoliko desetljeća žene uči da doje u položajima koji oponašaju hranjenje na bočicu, a takvi položaji dojenje zapravo čine težim i bolnijim.

No u posljednje vrijeme stručnjaci za dojenje sve više preporučaju prirodniji položaj dojenja u kojem majka položi bebu na svoje tijelo.
Koji god razlog boli pri dojenju bio, potražite pomoć.

MIT 3: Što više pijete vode i hranite se zdravije to ćete imati više mlijeka

Unošenje dovoljnih količina tekućine i zdrava prehrana važni su za dojilje, ali to ne znači da mora jesti isključivo najzdraviju hranu, odnosno provoditi strogu restrikciju u prehrani. Neke majke morat će promijeniti način prehrane kako bi djetetu omogućile određene hranjive tvari, ali to je iznimka, a ne pravilo.

Isto tako, ispijanje puno tekućine neće drastično utjecati na količinu mlijeka ili njegovu kvalitetu.

MIT 4: Beba koja se doji ne smije dobivati bočicu
Nekim bebama na početku će biti teško naviknuti se na kombinaciju hranjenja bočicom i dojenje. Ali ako bebi u prvih par mjeseci života počnete davati bočicu, ne znači da je da dojenje uništeno, odnosno da beba više neće htjeti cicati. Dakle, i to vjerovanje spada u mitove o dojenju.

Uz pravilno postupanje beba može s dojke preći na bočicu i opet se vratiti na dojku. I u ovom slučaju, ako vam je potrebna pomoć obratite se stručnoj osobi.

MIT 5: Novorođenče će jesti svaka dva do tri sata

Većina beba koje imaju manje od 6 tjedana nemaju još ustaljen raspored hranjenja, pa ponekad jedu u manjim razmacima, a nekad otprilike svakih četiri, pet sati. Razgovarajte s pedijatrom o tome kako raspored hranjenja tako male bebe izgleda i budite spremni dojiti bebu kad god ona to treba.

Dojenje će promijeniti oblik grudi - mit. Kod većine žena grudi se vrate na veličinu i oblik kao prije trudnoće kada prestanu dojiti

MIT 6: Žene koje doje manje spavaju
Bebe koje se hrane na bočicu u pravilu jedu rjeđe od beba koje se doje jer mlijeku iz bočice treba duže da se probavi, ali to ne znači da žene koje ne doje više spavaju od dojilja. Kao prvo, svaka beba je drugačija i svaka beba ima drugačije navike spavanja na koju utječu razni faktori, a ne samo hranjenje. Mame koje doje ne moraju se dizati da bi pripremile mlijeko i zagrijale bočicu, a i hormon oksitocin koji se kod dojilja izlučuje u povećanim količinama pomaže im da lakše opet zaspe.

Naravno da tu nema govora o 'natjecanju' između majki koje doje i koje hrane bebu na bočicu. Ali mit da mame koje doje manje spavaju jednostavno nije istinit.

MIT 7: Dok dojite ne možete zatrudnjeti
U mitove o dojenju spada i vjerovanje da žena ne može zatrudnjeti dok doji. Dojenje može biti učinkovita kontracepcija, ali samo ako se poklope i neki drugi uvjeti. Na primjer, djeluje u prvih šest mjeseci od poroda, ali samo ako se beba isključivo doji, dakle ako ne pije ništa drugo osim majčina mlijeka, ako beba cica najmanje svakih četiri do šest sati i ako žena još nije dobila mjesečnicu. Ali i tada postoje iznimke – jedna od 100 žena koje isključivo doje će zatrudnjeti.

MIT 8: Beba se ne smije buditi da biste je podojili
Većinu vremena bebe će probuditi mamu kada žele jesti, ali ako se beba najela više nego obično vjerojatno će i duže spavati. U redu je pustiti dijete da spava duže, ali ako u komadu spava više od 4 i pol sata možete je probuditi. Ako redovito prespava vrijeme hranjenja, probudite je kada to vrijeme dođe. Dobro je da beba jede na vrijeme jer će na taj način i proizvodnja mlijeka biti bolja.

MIT 9: Male grudi proizvode manje mlijeka od velikih grudi

Veličina grudi ni na koji način ne utječe na količinu proizvedenog mlijeka.

MIT 10: Dojenje će promijeniti oblik grudi

Kod većine žena grudi se vrate na veličinu i oblik kao prije trudnoće kada prestanu dojiti. Starenje, gravitacija i povećanje tjelesne težine više utječu na veličinu i oblik grudi od dojenja.


Pogledajte i koje slavne dame ponosno doje u javnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju