Sad je već svima jasno da će globalna pandemija koronavirusa potpuno promijeniti naš dosadašnji način života.

Mnogi od vas vjerojatno su već svoje urede zamijenili kaučem u dnevnoj sobi. Više ne plešete jutarnje stiskavce sa strancima u autobusima, tramvajima i vlakovima.

Ne morate se brinuti hoće li netko zakašljati direktno u vas, uz ležeran smiješak i napomenu: Ma, bez brige, nije ovo korona, ja sam zdrav ko dren.

Vi se, u kontekstu trenutačne situacije, možete smatrati sretnicima.

U trenutku kad nam sa svih strana stižu molbe da ostanemo doma, svi mi koji ćemo svoj radni dan odraditi kod kuće uistinu smo privilegirani.

Privilegiju da posao odrade iz udobnosti vlastitog doma nemaju prodavačice i prodavači.

Prema najavama Nacionalnog stožera civilne zaštite, mjere koje će se uvoditi bit će sve strože. Zadnji mogući scenarij je onaj koji smo vidjeli u Kini, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj - karantena.

U tom scenariju staje gotovo sve, ali ne i rad trgovina s prehrambenim namirnicama. U tom trenutku u svojoj ulici vjerojatno nećete vidjeti nikoga, ali u kvartovskoj trgovini dočekat će vas vaša prodavačica koja nije mogla birati hoće li doći na posao ili raditi od kuće.

Prodavačicama i prodavačima koji ovih dana odrađuju vjerojatno najteže smjene u svom radnom stažu želimo samo reći hvala, sa željom da im plaće uvijek stignu na vrijeme, a svi prekovremeni sati budu točno zabilježeni i isplaćeni.

Ona je prisiljena biti na svom uobičajenom radnom mjestu, u najboljem slučaju oboružana rukavicama, maskom i dezinficijensom koje joj je osigurano njezin poslodavac, ali u realnosti vjerojatno bez te zaštite jer (čast iznimkama) dobro znamo gdje živimo i kako ih se inače tretira.

AKO SE KARANTENA I DOGODI, VAŠA PRODAVAČICA BIT ĆE JENDA OD RIJETKIH OSOBA KOJE ĆETE VIDJETI

I dok mi izbjegavamo ljude, brojimo svaki centimetar razmaka i po preporukama stručnjaka odbijamo rukovanje, prodavačica nam mora pružiti ruku i uzeti naš novac ili karticu jer bez toga ne može završiti transakciju. Ona si ne može priuštiti luksuz izolacije i izbjegavanja jer joj je kontakt s ljudima u opisu posla.

Ako i kada se ta nesretna karantena dogodi, vaša prodavačica bit će jedna od rijetkih osoba koje ćete vidjeti u svom danu, ali za nju ste vi samo jedna od stotina osoba s kojima će ona doći u kontakt tog istog dana. 

Mislite na njih onoliko koliko mislite na svoje najmilije. Kada odlazite u trgovinu, ponašajte se jednako odgovorno kao što se ponašate kad se vraćate u svoj dom.

Slika nije dostupna Blagajnica o nemilim scenama u trgovinama: "Ljudi, stanite! Gdje vam je srce? Dosta je toga da se tučete za WC papir"

Ne postoji bonton za pandemije, ali onaj klasični je dovoljan. Ne ljutimo se na prodavačice ako na policama nismo pronašli proizvod koji smo tražili. Za to nisu krive one, nego brojni kupci koji ih mahnito prazne prije nego što ih se uopće stigne napuniti.

Što je trgovina manja, to je manje zaposlenika i više zadataka pada isključivo na njihova leđa. One ne mogu u isto vrijeme puniti police i biti na blagajni.

Prodavačicama i prodavačima koji ovih dana odrađuju vjerojatno najteže i najdulje smjene u svom radnom stažu želimo samo reći hvala, sa željom da im plaće uvijek stignu na vrijeme, a svi prekovremeni sati budu točno zabilježeni i isplaćeni.

I vi ste važan dio sustava zaštite od virusa, koji će nas, nadamo se, naučiti da se brinemo jedni o drugima te počnemo više cijeniti tuđi trud i rad.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju