Kaže se da ljepota leži u oku promatrača, a sudeći prema znanosti, i u matematičkoj formuli kojom se može izračunati koliko je nečije lice savršeno. Britanski kirurg dr. Julian de Silva, stručnjak za određivanje fizičke savršenosti pomoću formule zlatnog omjera, sastavio je (novu) listu slavnih muškaraca s najljepšim licima.

 

Prema De Silvinu izračunu, lice koje je najbliže savršenstvu ima glumac Robert Pattinson, dok je na listi iz 2017. godine to bio George Clooney, koji se na novoj listi nalazi na petom mjestu.

Robert Pattinson bio je među prvih pet u gotovo svim kategorijama jer ima izrazito klasične crte lica i predivno definiranu čeljust. Jedini rezultat ispod prosjeka dobio je za usnice, koje su malo tanke i plosnate, objasnio je svoj izbor dr. Julian de Silva te dodao da je Pattinsonovo lice savršeno u postotku od čak 92,15 posto.

De Silva se u svojem istraživanju koristio formulom poznatom kao "Greek Golden Ratio of Beauty Phi", odnosno zlatna sredina te božanski ili zlatni omjer, za koju se već tisućama godina vjeruje da čuva formulu savršenstva.

Premisa zlatnog omjera kaže da što su omjeri lica ili tijela bliži brojci 1,618, to se lice ili tijelo smatra ljepšim. Njime se koristio i Leonardo Da Vinci dok je stvarao savršeno muško tijelo na svom slavnom crtežu "Vitruvijev čovjek".

Nekad i sad: George Clooney Dokazano savršen: Pogledajte muškarca s najljepšim licem na svijetu

Slijedeći omjere prema kojima je neko lice savršeno i radeći "mapu" lica, De Silva je došao do zaključka da najljepše lice na svijetu ima glumac Robert Pattinson. Sastavio je i novu listu 10 muškaraca s najljepšim licima na svijetu. Za razliku od liste iz 2017., na novoj listi nema Harryja Stylesa, Willa Smitha, Zayna Malika i Jamieja Foxxa, a novi ljepotani među prvih deset su Henry Cavill, Hugh Jackman, Kanye West i pobjednik Robert Pattinson.

10 muškaraca s najljepšim licem na svijetu:

1. Robert Pattinson
2. Henry Cavill
3. Bradley Cooper
4. Brad Pitt
5. George Clooney
6. Hugh Jackman
7. David Beckham
8. Idris Elba
9. Kanye West
10. Ryan Gosling

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju