Svatko od nas doživio je onaj osjećaj kao da nas bliske osobe ne cijene dovoljno i ne trude se oko našeg odnosa, naročito osobe s kojima smo u ljubavnoj vezi. Donosimo pet čvrstih dokaza da vas drugi uzimaju zdravo za gotovo.

 

1. Drugi iskorištavaju vašu dobroćudnost

Ljudi koji nas uzimaju zdravo za gotovo naviknuti su na to da smo im uvijek na raspolaganju i da uvijek radimo onako kako njima odgovara. I gotovo je sigurno da će u nekom trenutku početi iskorištavati vašu dobroćudnost u vlastitu korist ne razmišljajući nanosi li to vama nekakvu štetu.

U ljubavnoj vezi to će se očitovati na način da će se partner, potpuno siguran u vašu ljubav i u činjenicu da ga nećete ostaviti, prestati truditi oko vaše veze uvjeren kako se podrazumijeva da ste vi ta osoba u vašoj vezi koja će uvijek uložiti veći trud. Partner se tijekom vremena jednostavno naviknuo na to da ste mu uvijek na raspolaganju i da ste uvijek tu. I da ćete pospremiti i očistiti za njim te da ćete mu uvijek biti pri ruci jer ne znate reći "ne".

2. Ono što dajete nije vam uzvraćeno

Ne razmišljaj o tome što su drugi učinili za tebe nego o tome što si ti učinio za njih mudra je izreka koja je itekako ispravna i koju bismo svi u životu trebali slijediti. No, i u ovom slučaju treba znati prepoznati kada samo vi stalno dajete, a dobivate mrvice ili – ništa. Osobe koje su vam bliske trebaju cijeniti vaše dobre osobine i jednakom mjerom trebale bi vam uzvraćati za vaš trud i nastojanja da odnos koji imate s njima bude što bolji i kvalitetniji.

3. Jedna pravila vrijede za njih, a za vas druga

Napravili ste sto dobrih stvari i onda napravite jednu pogrešnu i bliska se osoba odmah naljuti – jasan znak da vas uzima zdravo za gotovo. Navikla je da uvijek radite ispravno i vama greške nisu dopuštene, dok njoj jesu. Potpuno je nerealno očekivati da netko nikada neće pogriješiti i zbog svojih grešaka ne smijete se osjećati loše.

4. Drugi ignoriraju vašu prisutnost

Prijateljica vas je pozvala u večernji izlazak, a kada ste došli u društvo ostalih prijatelja, ona vam okrene leđa, razgovara s drugima, a vas ignorira? Možete biti sigurni da vas uzima zdravo za gotovo i da iskorištava vašu dobroćudnost. Slika nije dostupna Kako si pomoći kada dođe do prekida prijateljstva?

Pokažite da cijenite sami sebe i izbjegavajte takva druženja. Objasnite prijateljici da se u takvom okruženju ne osjećate ugodno, baš kao što se ne bi ni ona da je na vašem mjestu. 

5. Nikada ne iniciraju kontakt

Nitko nije toliko zaposlen i zauzet da ne može naći vremena da vam se javi – ako to želi. Ne postoje vjerodostojna opravdanja zašto se nekoj osobi vi uvijek morate javiti prvi, o bilo kakvom odnosu da je riječ, obiteljskom, prijateljskom ili ljubavnom. Prijateljica koja nikada ne inicira kontakt s vama te uvijek čeka da se vi javite njoj vrlo vjerojatno uzima vas zdravo za gotovo i sigurna je u to da ćete se javiti.

Razmislite o tome što bi bilo da joj se jednom ne javite prvi – bi li se ona vama ikada javila ili bi to bio kraj vašeg prijateljstva? Održava li se vaše prijateljstvo na životu samo zahvaljujući vama? Onda to nije prijateljstvo vrijedno truda. Vi zaslužujete bolje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju