Dobro je poznato da crtanje i bajke imaju izrazito važnu ulogu u kognitivnom, psihološkom i socijalnom razvoju svakog djeteta, a ta je uloga još istaknutija kada se djecu potakne da i sama postanu stvaratelji bajkovitih sadržaja

Knjiga jednostavnog naziva 'Najljepše dječje bajke' nastala je kao rezultat istoimene kampanje SOS Dječjeg sela Hrvatska kojom se željelo motivirati naše najmlađe da i sami postanu kreatori nekoga novog, imaginarnog svijeta, odnosno da crtežima iskažu kako u njihovim mislima izgledaju sva ona čudnovata i magična bića o kojima su im roditelji čitali ili koja su i sami čitanjem upoznavali.

Tim zabavnim i 'bajkovitim' natječajem, naziva 'Crteži za najljepše dječje bajke', nastojalo se potaknuti i osloboditi dječju maštu te dati krila njihovoj ponekad skrivenoj kreativnost.

Više od 700 crteža na temu 12 najljepših dječjih bajki stiglo je na adresu SOS Dječjeg sela Hrvatska u razdoblju od 1. do 27. rujna 2012.

Crteži su pristizali svakodnevno, iz Hrvatske i inozemstva, a djeca su na maštovite i duhovite načine iskazala svoje shvaćanje junaka iz bajki i svoju ljubav prema brojnim magičnim stvorenjima, princezama i prinčevima, zlim kraljicama te inteligentnim i razgovorljivim životinjama.

Pravo na sudjelovanje imala su djeca u dobi do 14 godina; pobjednici su odabrani on-line glasovanjem, a 32 crteža koja su osvojila najveći broj glasova našla su svoje mjesto u knjizi.

Ivica i Marica, Mačak u čizmama, Trnoružica, Pepeljuga, Snjeguljica, Ružno pače, Palčić, Tri praščića, Vuk i sedam kozlića, Carevo novo ruho, Kraljevna na zrnu graška i Mala sirena razbudili su maštu naših najmlađih, a mašta je pronašla svoj put kroz poteze drvenih bojica, flomastera, olovaka, tempera i vodenih boja.

 

Knjiga 'Najljepše dječje bajke' zapravo je svjedočanstvo o nevinosti djetinjstva i motivima kroz koje djeca uče o ljubavi, prvi put spoznaju strah, razlučuju dobro od zla i, najvažnije od svega, simboliziraju ono najljepše u djeci što nas nikad neće prestati fascinirati: njihovu nevinost, ali i nevjerojatno snažnu maštu i intuiciju.

Knjigu možete kupiti na internetskim stranicama SOS Dječjeg sela Hrvatska ( www.sos-dsh.hr) po cijeni od 49,99 kuna te u poštanskim uredima Hrvatske pošte i tako pomoći djeci SOS dječjih sela Lekenik i Ladimirevci koja su tamo našla svoj dom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju