Postoje predmeti u našem domu na čije čišćenje većinom uglavnom zaboravljamo ili nam se čini nevažno, a upravo na njima mogu se nalaziti gozbe bakterija. Donosimo 10 takvih mjesta i savjete za njihovo čišćenje

1. Tipkovnica
Istraživanja su pokazala da je tipkovnica prljavija od zahodske daske. Tipkovnica postaje prljava zbog mnogo razloga, od kojih su najčešći nečisti prsti, odnosno: nedovoljno pranje ruku, jedenje i pijenje pokraj računala, te korištenje računala od strane nekoliko osoba, posebno djece.

Zato bi svaka dva do tri mjeseca trebalo dobro očistiti tipkovnicu. Postoje sredstva (najčešće sprejevi) baš za čišćenje tipkovnice, koja se mogu nabaviti u trgovini elektronike. Napokon, povremeno možete preokrenuti tipkovnicu i istresti mrvice i smeće koje se nakupi u njoj, te prebrisati tipke vaticom umočenom u malo alkohola.

2. Perilica i sušilica rublja
Perilica i sušilica rublja vjerojatno nisu prljavi kao neke druge stvari, no ljudi zaboravljaju da bi i njih trebalo povremeno oprati. Ukoliko perete bijelo rublje na najvišoj temperaturi jednom tjedno, vaša perilica je relativno čista, no perete li često šareno rublje na nižim temperaturama, dobro je dva puta godišnje očistiti bubanj perilice.

Dvije čaše alkoholnog octa ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj i pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti perilice. Pustite cijeli ciklus pranja da odradi do kraja.

Unutarnju stranu vrata i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu octom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene plijesni. Više savjeta o čošćenju perilice rublja saznajte ovdje.

Sušilica rublja ima nekoliko filtera te kondenzator vode koje treba po potrebi oprati pod vodom (u pravilu nakon svakih nekoliko upotreba), s time da mrežasti filter treba očistiti nakon svakog korištenja. Ako filter ne čistite redovito, smanjuje se protok zraka čime se produljuje vrijeme sušenja, a može doći i do kvara sušilice zbog pregrijavanja.

3. Telefon, mobitel, tablet
Na uređajima koji su nam često u rukama i blizu lica skupljaju se razne bakterije koje pokupmo tijekom dana, a telefoniranje se nekad zna obavljati i na WC-u. Kućni telefon najbolje je očistiti vaticom natopljenom alkoholom. No, s pametni telefon ili tablet treba čistiti pametnije! Ekran mobitela očistite mekanom krpicom, idealno od mikrofibre ili onom za čišćenje naočala, eventualno s dodatkom blagog sapuna.

Za uklanjanje masnoće s ekrana dobre su i posebne vlažne maramice koje se koriste za čišćenje naočala jer ne stvaraju nikakve ogrebotine, a u sebi sadrže sredstvo za čišćenje. Nikad ne koristite sredstva za pranje stakla ili alkohol za čišćenje ekrana jer oni mogu oštetiti posebne premaze na ekranu mobitela.

4. Daljinski upravljač
Daljinski upravljač često diramo rukama od hrane, kašljemo uz njega i sl., pa je to vjerojatno jedan od razloga zašto i daljinski ima, prema istraživanjima, više bakterija nego WC daska. Barem jednom tjedno očistite ga krpicom od mikrofibre s malo alkohola.

5. Kanta za smeće
Iako redovito praznite koš za smeće, unutrašnjost kante upitnog je sadržaja. Svaka dva tjedna očistite kantu sredstvom za čišćenje na bazi octa.

Platnene torbice operite u perilici rublja, a one od kože, umjetne kože ili plastike očistite baby vlažnim maramicama bez alkohola iznutra i izvana

6. Cijevi od hladnjaka
Unutrašnjost hladnjaka uglavnom čistite, no cijevi koje se nalaze sa stražnje strane hladnjaka vas uopće ne zamaraju? Na njima se nakuplja prašina i prljavština, pa ih je idealno očistiti svakih 6 mjeseci, uz pomoć četkice ili kista.

7. Torbica
S obzirom na to što sve stavljamo unutra, nije ni čudo da unutra ima i – svakakvih bakterija. Čišćenje torbice će vam pomoći i da napravite reda u njoj. Platnene torbice operite u perilici rublja, a one od kože, umjetne kože ili plastike očistite baby vlažnim maramicama bez alkohola, i iznutra i izvana.

8. Prekidači za svjetlo i kvake na vratima
Kad sljedeći put usisavate i čistite prašinu, očistite i kvake na vratima te prekidače za svjetlo. To su mjesta koja rijetko čistimo, a diraju ih svi ukućani, uključujući i goste. Dobro ih je počistiti barem jednom tjedno, a čak i dnevno kad je netko od ukućana bolestan.

9. Perlica suđa
U perilici se može nalaziti plijesan i bakterije, pa se preporučuje počistiti je jednom mjesečno. Možete kupiti sredstvo za pranje perilice suđa i postupiti prema uputi, a možete i ovo: u dno prazne perilice ulijte šalicu bijelog alkoholnog octa i žlicu sode bikarbone, zatvorite perilicu i pokrenite pranje na najvišoj temperaturi.

10. Jastuci
Bez obzira što redovito mijenjate jastučnice, jastuci su sakupljači prašine i bakterija i preporuča ih se prati dva puta godišnje (jastuke od perja i češće). Obratite pažnju na materijal jastuka – većina jastuka zahtijeva ručno pranje ili program u perilici za ručno pranje ili osjetljive tkanine. Bitno je i dobro ih posušiti. Ako niste sigurni kako ih oprati, možete ih odnijeti i u kemijsku čistionicu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju