Jeftine ideje u uređenju stanova brojnima su primamljive jer pametnim rješenjima izdatak za opremanje stana moguće je svesti na minimum. Jedan takav primjer je stan mladog arhitekta Vedrana Jukića koji je za uređenje površine stana od 75 kvadrata potrošio minimalan iznos služeći se prenamjenom materijala u svakoj prostoriji, te pretvarajući stan u mjesto inovativnih i kreativnih ideja koje svatko može primjeniti na vlastitim kvadratima

Pravilo da sve prostorije moraju biti usklađene, arhitekt Vedran Jukić u startu je prilikom opremanja stana eliminirao. Svaka prostorija u njegovom stanu priča svoju priču koja svima može poslužiti kao primjer kako s minimalnim budžetom stvoriti originalan interijer. On je naime svakom materijalu prenamijenio ulogu pa je tako za podne lajsne koristio bužure, umjesto kupovanja elemenata za kupaonu izlio ih je sam u betonu. Niz inovativnih ideja svatko lako može koristiti u svom stanu i pri tomu uštedjeti.

Umjesto da kupujete elemente za kupaonicu možete ih napraviti od betona i znatno uštedjeti

>>5 najpopularnijih stilova uređenja doma

Kuhinja
Aparate i postojeće kuhinjske elemente lako se može integrirati unutar cjeline koja ne zahtjeva kupovanje kuhinje ili izradu elemenata po mjeri na način da ih se prekrije radnom pločom i spoji u jedan modularni element. Sve što je potrebno nalazi se u jednom komadu, a izvlači se ovisno o potrebi.
Ograničen budžet arhitekta Vedrana Jukića naveo je na još jednu zanimljivu ideju, naime umjesto ulaganja u viseće kuhinjske elemente on je na zidu običnim vodootpornim flomasterom iscrtao oblik svakog lonca, zabio čavao i objesio kuhinjski pribor. Na ovaj način estetski je postignut efekt puzzli, a osim toga gužve nema jer svaka posuda ima svoje mjesto.

>>Napravite efektni luster od žice i lijevka

Instalacije
Odličnu uštedu moguće je postići ukoliko ste u potrazi za alternativnim materijalima koji nisu prvi odabir za kućnu namjenu. Tako bužiri za struju mogu poslužili kao podne lajsne, ali i kao ekonomičan potez naime kroz njih je moguće provući instalacije one za plin, grijanje i struju. Na ovaj način s obzirom da se radi o efektnoj crvenoj boji stvara se estetska igra linijama kroz stan, osim toga bužiri uz dodatak keramičkog grla i velike žarulje postaju vrlo efektni lusteri.

Dnevni boravak
Polica za dnevni boravak može se napraviti slaganjem obične opeke i rola za plotanje. Opeka služi kao kostur na koji se slažu zbijene i ljepljene role čija čvrstoća može podnijeti veliki teret.

Staklo na vratima možete zamijeniti jeftinijim pleskiglasom čija je funkcija osim ekonomične i estetska jer pleksiglas dolazi u čitavom rasponu boju.

 Kupaona
Elemente u kupaoni možete napraviti sami od betona. Potrebno je napraviti dizajn i izliti oplatu za beton, arhitekt Jukić u betonu je tako napravio umivaonik i kadu.

PVC bužiri mogu poslužili kao podne lajsne, a kroz njih je moguće provući instalacije za plin, grijanje i struju

I u ovom slučaju savršeno estetsko i jeftino rješenje odredilo je vanjski izgled kuapone, umjesto keramičkih pločica svi elementi obojani su u brodsku boju koja je vodootporna i izdržljiva na sve vanjske utjecaje. Zidovi su prekriveni umjesto keramičkim pločicama cementnim ljepilom za pločice koje je prelakirano lakom za čamce u tri sloja.

Spavaća soba
Moderan detalj u spavaćoj sobi sastoji se od probijene rupe u zidu obrubljene okvirom za zrcalo u kojemu je prozirni pleksiglas. Na ovaj način postignut je dotok svjetla u kupaonu bez prozora, a isto tako ovaj  ekonomičan potez ima funkciju ukrasa u spavaćoj sobi.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju