Pranje prozora, suđa ili rublja mnogima je rutina koju već godinama rade refleksno. No što ako bi vam rekli da neke stvari možda radite potpuno pogrešno. Doznajte koje su to najčešće pogreške kod čišćenja

1. Pranje suđa u perilici
Slaganje suđa u perilicu kao da igrate igru Tetris vrlo je pogrešna i često rezultira napola opranim suđem. Iako želite ugurati i posložiti čim više predmeta radije preskočite nekoliko sitnica.

Kada slažete pribor za jelo vilice okrenite prema gore kako bi se detaljnije oprale između vrhova. Nikada ne slažite suđe jedno na drugo jer voda neće detaljno prodrijeti unutar njih. Ekstra prljavo suđe posložite na dno gdje je pritisak vode najjači.

>> 9 fenomenalnih trikova za pranje rublja

2. Pranje mrlja na tepihu
Sredstva protiv mrlja mogu biti vrlo učinkovita, ali jedino ako ih koristite na pravi način. Nanesete li sredstvo direktno na mrlju tepih će se previše namočiti te ga na taj način možete oštetiti, a i teško ćete ga isprati.

Umjesto toga, sredstvo za čišćenje nanesite na pamučnu krpu, njome natapkajte mrlju te nježno trljajte sve dok mrlja potpuno ne nestane.

Najveća pogreška koju mnogi čine s pranjem rublja u perilici je lijevanje deterdženta ili omekšivača direktno u bubanj

3. Pranje prozora
Najveća pogreška koju radimo je pranje prozora tijekom sunčanog dana. Toplo staklo prebrzo će se sušiti i za sobom ostaviti mrlje. Prije nego krenete s pranjem prozora prebrišite rubove i okvir.

Iako mame i bake preporučuju brisanje prozora s novinama to je najsporiji način. Danas postoje krpice od mikrofibre koje su puno jednostavnije i čišće za korištenje.

>> 5 pametnih trikova protiv prašine

4. Pranje odjeće
Najveća pogreška koju mnogi čine s pranjem rublja u perilici je lijevanje deterdženta ili omekšivača direktno u bubanj. Isto vrijedi i za količinu istog.

Više deterdženta ne znači i bolje oprana odjeća već suprotno. Rezultat može biti nedovoljno isprano rublje. Pridržavajte se uputa na proizvodima i budite umjereni.

5. Elektronika
Ekran mobitela, iPoda ili televizora često se zaprlja no sredstva za čišćenje (poput onih za stakla) nisu najbolje rješenje.

Osim posebnih maramica za brisanje takvih površina poslužit će vam obična pamućna krpica ili ona za čišćenje naočala. S njom dobro istrljajte mrlje i problem je riješen.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju