Želite li osvježiti svoj životni prostor, a pri tome ne namjeravate angažirati nekoliko različitih majstora i otići u dodatni minus na bankovnoj kartici, poslužite se malim dizajnerskim trikovima. Uz malo novaca i truda naglasite sve kvalitete vaše sobe unoseći u nju svježinu, boju i dobro raspoloženje

Osvježite dom…
… bijelom bojom
Bijela neće odudarati od boja koje trenutno imate u sobi, samo će ih osvježiti način na koji samo bijela boja može. Ako su boje uglavnom tople (smeđe, žute ili crvenkaste) upotrijebite 'kremastu' varijantu poput boje slonovače. Prevladavaju li hladnije nijanse (plave ili zelene) odlučite se za čistiju bjelinu.

… obojanim zidom
Zid u kojeg je najčešće uperen pogled, onaj iza televizije ili ispred kreveta, obojite u pastelnu verziju trenutne boje u sobi. Tako ćete bez drastičnih promjena unijeti dodatno svijetlo u prostoriju. Ako vam takva boja brzo dosadi, uvijek se možete vratiti na prijašnju varijantu. Današnje su palete boja za zidove izuzetno bogate, a budući da nisu toliko skupe nema potrebe svakodnevno gledati u zid koji nam je već pomalo dosadio.

>>Boje zidova: 4 nijanse koje će obilježiti 2014. godinu

… cvjetnim uzorkom
Izaberite tkaninu cvjetnog uzoraka kojom će dominirati boje vaše sobe. Ne moraju sve boje biti zajedničke tkanini i zidovima, dovoljne su dvije. Od tkanine možete izraditi stolnjak ili jastučnice za ukrasne jastuke.

… obojenim staklom
Predmeti čak niti ne trebaju biti od stakla, jer prozirna plastika će biti jednako efektna. Predmete smjestite tamo gdje pada sunce zbog čega će vaza ili svijećnjak doslovce zasjati u različitim bojama. Jednako su tako efektni i predmeti od prozirnog stakla u koje možete uliti tekućinu u bojama prostorije.

… mini zavjesama
Dvoumite li se oko postavljanja zavjesa, isprobajte one malih dimenzija koje neće u potpunosti prekriti prozor, a istovremeno će ga 'utopliti'. Ako niste ljubitelj malih zavjesa, karnišu lagano omotajte muslinom čime ćete doprinijeti ležernosti i prozračnosti prostora. Koliko je moguće održavajte prozore čistima jer to znači viče svjetla i blještavog sjaja.

… teglicama cvijeća
Osim sto su jeftino i često nezahtjevno, sobno cvijeće nudi se u različitim bojama i mnogim nijansama tako da ih je lako uklopiti u postojeće okruženje. Cvijeće ne treba biti istih boja kao i zidovi, već samo s njima komplemetarnim. Lončanicama ćete unijeti prirodu u životni prostor, ne mijenjajući pri tome cvjetne aranžmane svaki tjedan.

… uklanjanjem nepotrebnih ukrasa
Ako i niste ljubitelj slogana 'manje je više', uklonite one predmete koji ionako ne dolaze do izražaja. Ostavite nekoliko središnjih ukrasa koji će tako dobiti više pažnje i bolji tretman.

… crtaćim šablonama

U mnogim trgovinama čiji asortiman nudi sve za kuću i stan, pronaći ćete i šablone po kojima možete crtati motive cvijeća ili prirode. Različite veličine prilagođene su najrazličitijim prostorijama. Kada vam crtež dosadi, kist u ruke i nema ga više!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju