Morate na brzinu pospremiti i počistiti? Bez obzira očekujete li goste, a nemate vremena za detaljno pospremanje, ili sami sebi želite stvoriti dojam da vam je dom uredan i čist, čak i kada vam nedostaje sredstava za čišćenje, to ćete uspjeti uz slijedećih 9 brzinskih načina za 'prividno' čišćenje doma

1. Kupaonica
WC školjku brzinski ćete očistiti ako je četkom izribate izbjeljivačem i ostavite ga da odstoji. Za to vrijeme u boci s raspršivačem napravite otopinu jednakog omjera vode i alkoholnog octa, pošpricajte na papirnate ručnike ili krpu od mikrofibre i obrišite slavine, ogledala, lavabo i druge površine.

Zatvorite vrata od tuš kabine ili navucite zavjesu kako biste prikrili kamenac i eventualnu prljavštinu. Očistite mrlje i pokupite kosu s poda s papirnatim ručnikom namočenim vodom. Stavite čiste ručnike i na kraju pustite vodu u školjki kako bi se isprao izbjeljivač.

U posudi pomiješajte tri žlice alkoholnog octa i jednu šalicu vode i pustite da kipi nekoliko minuta

2. Dnevna soba
Krpom od mikrovlakana pokupite prašinu s površina. Složite časopise i knjige na hrpu i stavite ih na police. Imate li više daljinskih upravljača stavite ih sve na jedno mjesto. Protresite jastučiće na foteljama. Čistim vrhom krpe od mikrofibre pokupite grumene dlaka vašeg ljubimca i prašinu koja se primila za tapecirung ili tepih.

3. Podovi
Namočite krpu za pod vodom, stavite na partviš i brzinski ćete očistiti pod. Postoje li tvrdokorne mrlje obrišite ih s malo soda bikarbone koju ste stavili na mokru spužvu.

4. Prljavo posuđe
Imate li perilicu za pranje posuđa jednostavno ga naslažite unutra, a ako nemate uredno ga posložite u sudoper i prelijte ga s malo deterdženta i vode.

5. Prljavština u kuhinji
Malo soda bikarbone na mokroj spužvi također će ukloniti mrlje na štednjaku, prljavštinu na kvakama ili na staklenim površinama i ostalu kuhinjsku nečistoću.

Uzmite košaru za rublje ili veliku torbu za kupovinu koja će vam poslužiti kao spremište, te plastičnu vrećicu za namirnice

6. Dlake na namještaju

Dlake na namještaju brzinski ćete očistiti pomoću čistih gumenih rukavica. Stavite ih na ruke i prođite njima po namještaju, dlake će se skupljati u grude te ih pokupite i bacite.

7. Predsoblje
Uzmite košaru za rublje ili veliku torbu za kupovinu koja će vam poslužiti kao spremište, te plastičnu vrećicu za namirnice. Potrpajte u košaru ili veliku vreću cipele, šalove, rukavice, kape koji su razbacani po predsoblju. Manje predmete koji bi se mogli zagubiti poput ključeva i pošte stavite u plastičnu vrećicu, a vrećicu stavite u košaru. Dok ste blizu vrata, protresite vanjski otirač. Košaru sakrijte u spavaću sobu ili u ormar.

8. Miris kuhanja

Slijedećom mješavinom otjerajte eventualne mirise pečenja i kuhanja koji su se zadržali: u posudi pomiješajte tri žlice alkoholnog octa i jednu šalicu vode i pustite da kipi nekoliko minuta. Ocat je kiselina, a mirisi su lužnati spojevi zbog čega ih ocat neutralizira.

9. Radno mjesto
Imate li radni kutak u svome domu i njega možete brzinski uglancati. Pomaknite lagane predmete poput dokumenata, tipkovnice i laptopa na stranu i očistite samo veće površine. Ako vam je radna površina od laminata ili drugog perivog materijala, pošpricajte je univerzalnim sredstvom za čišćenje, obrišite spužvom i ako je potrebno čistom vodom.

Na drvenim površinama koristite mješavinu octa i vode. Bez obzira čime čistite, na ljepljivim mrljama ostavite da sredstvo odstoji nekoliko sekundi, a zatim ih izgrebite s noktom ili kreditnom karticom te obrišite mokrom krpom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju