Nemate li sreće s biljkama ili ih pak često zaboravljate zaliti, donosimo top-ljestvicu deset atraktivnih ukrasnih biljaka koje ne može uništiti niti najveće zanemarivanje. Zapravo, one će vam na tome čak biti zahvalne!

1. Sitnolisna puzavica pilea ima mesnate listiće zahvaljujući kojima će preživjeti i tjedan dana bez vode. Čak i ako se dogodi da biljka radi nedostatka vlage malo klone, oporavit će se već nekoliko sati nakon zalijevanja. Dobro uspijeva u mračnim prostorijama bez direktnog sunčeva svjetla. Ukoliko u vašem uredu nema prozora, ovaj je cvijet dobar izbor.

2. Sanseverija je najbolji primjer vrhunskog borca za preživljavanje u biljnome svijetu, jer može opstati i na jakom sunčevu svjetlu kao i u mračnim prostorijama. Toj dekorativnoj biljci dugih i mesnatih listova neće smetati čak niti ako je smjestite blizu radijatora. I neće joj se ništa dogoditi čak niti u slučaju da je ne zalijete punih mjesec dana.

3. Zamioculcas zamiifolia izvrstan je odabir za one ljude koji zanemaruju svoje sobno bilje, jer traži minimalnu vlagu i malo svjetla. Njezin gomoljasti korijen i debele peteljke imaju sposobnost pohrane vode pa nije žedna niti kad joj je zemlja potpuno suha. Ukoliko se ipak dogodi da je previše zalijete i listovi počnu žutjeti, ostavite je najmanje mjesec dana bez vode i oporavit će se.

4. Fikus elastica među najpoznatijim je sobnim biljkama. Dovoljno ga je zaliti jednom tjedno. Zapravo prije toga provjerite zemlju – ukoliko je još vlažna, odgodite zalijevanje za neki drugi dan. Ova biljka izrazito je otporna na nametnike i dugog je vijeka. Ukoliko mu listovi počnu žutjeti i otpadati, razlozi su sljedeći: ili se nalazi na lošem mjestu u prostoriji ili ga previše zalijevate.

5. Havortija je zanimljiva dekorativna biljka koju krase sabljasti debeli listovi i savršeni je cvijet za kakav minijaturni sobni vrt. Pripazite kod zalijevanja – voda ne smije dospjeti u središte rozete. Također, bilo bi najbolje držati biljku u pjeskovitoj zemlji prožetoj zdrobljenim kamenom jer ona brzo propušta vodu, čime se sprječava truljenje korijena.

6. Peperomija također nije pretjerana ljubiteljica vode jer njezini ljupki i sjajni listovi ukrašeni zanimljivim šarama sadrže dosta vlage. Stoga je dovoljno zaliti je jednom u osam dana, odnosno tek onda kad joj se malo prosuši zemlja. Držite je u prostorijama s ujednačenom temperaturom i podalje od propuha. Uredi u kojima se prozori ne mogu otvarati za nju su stoga pravi raj.

7. Puzavi filadendron jednostavan je za održavanje. Može biti smješten uz prozor, ali dobro podnosi i tamnije kutke. Jedina je razlika ta što mu se radi smanjene svjetlosti gube one lijepe bijele šare pa list postaje potpuno zelen. Treba ga zalijevati tek onda kad mu se gornji sloj zemlje prosuši, znači jednom tjedno. Ako mu listovi omlohave, to je znak da je žedan, a ako su žuti i smeđi, to je znak da ste ga previše zalili.

8. Platicerium je radi svog impresivnog izgleda poznatiji pod nazivom jelenski rog na kojega jako podsjeća. Izuzetno je jednostavna biljka i ne traži gotovo nikakvu njegu. A objesite li ga na zid doista može nalikovati na kakav lovački trofej. Ova vrsta paprati voli svjetlost, ali ne direktnu.

9. Fitonija je ukrasna puzavica koju također ne treba puno zalijevati. Ipak, ako joj se zemlja isuši, klonut će i izgledati kao uvenula, međutim, čim ju ponovno zalijete ona će iznenada opet oživjeti. No, nemojte joj vječno priređivati takve šokove, jer fitonija će takvo ponašanje tolerirati do neke mjere te neće beskonačno ustajati iz 'mrtvih'.

10. Zalijete li biljku pandu tek jednom u tri tjedna, nećete pogriješiti. Kantica s vodom u ovom slučaju neće biti pretjerano zaposlena i ova sivkasta biljka će vam sa svim svojim sočnim listovima prekrivenim dlačicama nalik krznu zahvaliti na tome. Inače, ova biljka stručnog imena kalanchoe tomentosa popularni je naziv dobila jer izgledom (svijetli dlakavi listovi s tamnim rubom) podsjeća na pandu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju