Roditelju je teško povjerovati da bi njegovo dijete moglo biti nasilno prema drugoj djeci. Obavijesti li vas učitelj ili pedagog o neprimjerenom ponašanju vašeg anđelčića, vjerojatno ćete se naći u nevjerici i povrijeđeni. Koji znakovi vam mogu ukazivati da se vaše dijete neprimjereno ponaša prema svojim vršnjacima?

Iako dijete kod kuće ničim ne pokazuje probleme u ponašanju, izvan nje u okruženju vršnjaka može imati poteškoća sa samokontrolom i agresivnim ponašanjem. No agresivno ponašanje ne uključuje samo primjenu sile, nego i psihičko maltretiranje.

Primijetite li pretjerane ili prenaglašene reakcije u sljedećim situacijama, reagirajte na vrijeme i razgovarajte s njim kako bi spriječili ozbiljnije poteškoće u kasnijoj dobi.

1. Moć i kontrola
Agresija je često posljedica osjećaja nemoći, nesigurnosti i osjećaja manje vrijednosti.
Navedene osjećaje primijetit ćete kroz način komunikacije djeteta s drugima i s vama. Ako svaki savjet doživljavaju kao kritiku, ako prečesto kritiziraju druge ili prebacuju krivnju sa sebe na sve ostale, to bi moglo biti crveno svjetlo za dijete koje osjeća manjak kontrole, a moglo bi ga nadomjestiti uporabom fizičke sile.

2. Nedostatak suosjećanja
Empatija i osjećaj za druge razvijaju se u djetinjstvu. Dijete koje je sklono zadirkivanju, izazivanju ili maltretiranju drugih nije svjesno kako se taj drugi osjeća.
Stoga roditelji i učitelji trebaju što više naglašavati djeci osjećaj 'u tuđim cipelama', ukazivati im na njihovu odgovornost za druge i njihove osjećaje.
Primjetite li da je vaše dijete bezobzirno prema ostalima, razgovarajte s njim o tome, predočite mu kako bi se osjećalo na mjestu neke osobe prema kojoj se neprimjereno ponašalo.

3. Situacija kod kuće
Dijete uči ono što doživljava. Ako su roditelji skloni rješavanju problema svađom i prepirkom, dijete će se osjećati frustrirano, nesigurno i ljuto, a te će osjećaje morati na neki načinpokazati. Najčešće će to učiniti na način da ih iskale na slabijima od sebe. Ako je dijete bilo prisutno razmirici između vas i partnera, pokušajte mu objasniti da to nije način rješavanja problema i da to nije nešto što ste vi htjeli.

4. Dokazivanje

Djeca traže svoje mjesto pod suncem. U ranoj dobi socijalni status u društvu djeci je iznimno važan. On se dokazuje i stječe na razne načine. No djeca ga mogu stjecati i na štetu drugih. Kako bi stekli status vođe, skloni su druge potčinjavati svojim 'pravilima' i izlagati ih izrugivanju ako ih ne poštuju.
To se osobito često događa kod djevojčica, koje nameću svoja pravila odijevanja, ponašanja, govora. Kako bi se osjećali važnima, moraju imati svoju 'publiku', a kako bi je stekli, jednostavno vrijeđaju one koje su drugačiji od njih kako bi ih prisilili da preuzmu njihov model ponašanja.

>> Što kada se roditeljski stavovi sukobe?

>> Hiperaktivno dijete u obitelji

5. Socijalne mreže
Činjenica je da djeca danas aktivno sudjeluju u socijalnim mrežama poput Facebooka i drugih načina komunikacije putem Interneta. Djelomičan osjećaj anonimnosti te moć i nemogućnost sankcija djeci daje hrabrost za razne neopravdane načine komunikacije.
Pisanje negativnih stavova o drugima za njih je često oblik zabave, no s obzirom na brzinu kojom se šire informacije putem modernih medija, djeci koja su žrtva raznih natpisa i informacija itekako mogu naštetiti.
Zato imajte pod nadzorom dijete koje često koristi računalo i obratite pozornost na stranice koje posjećuje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju