Da su kuhinjski pod i koš za smeće carstvo nečistoće i bakterija nije iznenađujuće. No postoje mjesta u kuhinji koja su daleko draža bakterijama i na koja najčešće ne obraćamo pozornost, a itekako bismo trebali

SUDOPER
Ostaci hrane i neoprano posuđe u sudoperu plodno su tlo za bakterije. Obično ispiranje vodom neće im nimalo naškoditi, naprotiv, vlaga im dodatno pogoduje. Da biste bili sigurni da su sve bakterije otputovale iz njega, nanesite snažno sredstvo za čišćenje i ostavite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom.

SLAVINA

Prije pranja moramo otvoriti vodu, naravno. No pri tom zanemarujemo da smo nečistoću s prstiju ostavili upravo na slavini i zatim je ponovno dotaknuli nakon pranja, što znači da su se sve bakterije ponovno vratile na staro mjesto – u ruke. Kako bi ih držali podalje od slavine, prebrišite je barem jednom dnevno antibakterijskim maramicama.

SPUŽVICA ZA SUĐE

Mnoga istraživanja su pokazala da je spužvica za suđe mjesto koje skriva najviše bakterija u cijelom domu. Bakterije s ruku, posuđa i sudopera završe upravo u spužvi, a kao uglavnom vlažno mjesto ona je omiljeni dom bakterijama, koje se zavuku u nju i uživaju u za njih pogodnom okruženju. Stoga zamijenite što češće staru spužvicu novom i redovito je isperite sredstvima za čišćenje na bazi klora.

RUBOVI ODVODA SUDOPERA
Rub odvoda sudopera dio je koji je u doticaju s bakterijama i područje koje često ostaje nedovoljno oprano. Također, kada peremo voće i povrće, nečistoća se skuplja upravo oko njega. Kao takvo, jedno je od idealnih mjesta za kraljevanje bakterija. Redovito ga održavajte čistim na isti način kao i sudoper.

>> 9 neočekivanih ubojica prljavštine

>> 7 nepoznatih lica limuna

EKRAN MIKROVALNE PEĆNICE
Unutrašnjost mikrovalne pećnice dio je koji uglavnom redovito čistimo jer su ostaci hrane lako vidljivi. No jeste li ikada razmišljali koliko se puta u samo jednom danu prstima dotaknu gumbi na ekranu i koliko se pritom nečistoće prenese? Jednako kao i na daljinskom upravljaču, ovo je područje čestog dodira s rukama, te ga je važno redovito obrisati antibakterijskim maramicama kako bi sigurno uklonili opasne bakterije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju