Svaka žena treba svoje prijateljice, a najviše kad izađe iz rađaonice. Sljedećih nekoliko mjeseci – i godina – bit će mnogo emocionalnih uspona i padova i trebat će vam bebi-prijateljice da vam pomognu sve to prebroditi

Nova beba donosi sjajnu prigodu za sklapanje novih prijateljstava. Dijeljenje iskustava s drugim trudnicama i iskusnim mamama čudesna je vježba za očuvanje mentalnog zdravlja. Lako je uključiti se u taj novi društveni krug, no i najstarije vam prijateljice mogu pružiti potporu u tom divnom, ali zahtjevnom razdoblju vašeg života.

Premda neka od tih novih prijateljstava neće opstati ni do prvih zubića, neka će i potrajati. Na trudničkim tečajevima sklapaju se i doživotna prijateljstva. Isprva možda nećete misliti da imate mnogo toga zajedničkog, no dijeljenje uspona i padova može vam sačuvati mentalno zdravlje tijekom prvih mjeseci majčinstva.

Kakve to prijateljice trebate nakon porođaja i kako ih možete upoznati? Evo nekoliko uputa.

Nova mama prijateljica
Ona koja s vama dijeli svaki trenutak
Iznenađujuće, no najnovije prijateljice često su i najbliže tijekom tih prvih kaotičnih mjeseci majčinstva. Dok vaše prijateljice bez djece blijedo gledaju kada spomenete vježbe za dno zdjelice, vaša nova mama prijateljica prolazi istovjetne stvari.’Nakon prvih pola sata na trudničkom tečaju, zatekla sam se kako razgovaram o hemoroidima – hemoroidima! – s posve nepoznatom osobom. Odonda je ona jedna od mojih najboljih prijateljica’, priča Irena, mama 10-mjesečne Ele.’Prva je trudnoća tako zastrašujuća da je dobro znati da niste jedini s tim čudnim simptomima. Sada stalno razmjenjujemo savjete i pomažemo jedna drugoj.’

Stara prijateljica
Ona koja je uvijek bila uz vas
Bila je ovdje u svakoj krizi, zašto bi onda propustila ovu pustolovinu?’Moja stara 'cimerica' Suzana vidjela me je mamurnu i slomljena srca, pa mi nije smetalo niti da me vidi u pidžami umrljanoj mlijekom u utorak popodne’, kaže Silvana, mama 9-mjesečne Erin.’Premda nije baš luda za mijenjanjem pelena, zna što mi je potrebno kao osobi, a ne samo kao majci.’

Malo upozorenje: Nikada nemojte to prijateljstvo uzimati zdravo za gotovo. Budite svjesni teškoća koje bi se mogle pojaviti zbog vaše nove situacije. Možda bi vaša prijateljica željela biti majka, no nije u vezi ili ne može začeti. Nemojte zaboraviti pitati što se događa u njezinu životu.

Iskusna prijateljica
Ona koja je bila tamo i radila to
Sve žene koje su mame prvi put imaju trenutaka nesigurnosti kada im je potreban savjet. Neke žene tu vrstu prijateljstva pronađu u vlastitoj majci, a neke potraže savjete od žena s malo starijom djecom.
Ema je mama 18-mjesečnog Ivora.’Moja starija sestra Rebeka doista mi je nezamjenjiva’, kaže.’Njezina djeca sada idu u školu, no još se uvijek sjeća tih ranih dana. Kada se god oko nečega kolebam, ona me smiri razumnim, odmjerenim savjetom.’

Ako nemati pri ruci iskusnu prijateljicu, ne brinite se. Iznenadit ćete se kako će vam rado pomoći čak i nepoznate osobe. Ako susjedu upitate kako je ona uspavljivala svoje bebe, brzo ćete razbiti led i možda započeti toplo prijateljstvo.

Nezainteresirana prijateljica
Ona koja se pretvara da vaša beba ne postoji
Ona sigurno ne želi gledati snimku vašeg porođaja, uopće ne mari za novi zubić vaše bebe i nema nikakav stav o odgoju djece. Upravo vam je zato potrebna.

Vjerovali ili ne, doći će vrijeme kada ćete poželjeti izaći iz kuće i razgovarati o drugim stvarima umjesto o bebama, a ta će vam prijateljica to olakšati. 'Dean je imao šest mjeseci kada sam izašla na piće sa starom kolegicom s posla', kaže Zrinka. 'Razgovarale smo o poslu i gotovo me ništa nije pitala o bebi. To me podsjetilo na vanjski svijet i udahnulo novu dozu energije – shvatila sam da još uvijek mogu biti ona stara ja, premda me je majčinstvo promijenilo.'
Neće sve nove mame prihvatiti prijateljicu koja ignorira bebu. No prekidanje prijateljstva nije dobro za budućnost.

Premda taj odnos može stagnirati u prvom razdoblju vašeg majčinstva, u doglednoj će se budućnosti vaše staro ja vratiti. I trebat će mu društvo za igru!

Virtualna prijateljica

Ona koju nikada nećete sresti
'Nikada nisam posjećivala internetske forume', priznaje Mirjana, mama jednogodišnje Anamarije. 'Nakon porođaja bojala sam se kako će izgledati moj seksualni život, a nije mi bilo ugodno o tome razgovarati ni s najbližim prijateljicama. Tako sam se okrenula internetu i pronašla stotine žena koje su imale isti problem i bile zabrinute zbog istih stvari. Pomogla mi je već i sama činjenica da nisam jedina. Sada potražim potporu na internetu kada god mi ustreba podsjetnik da nisam jedina koja prolazi kroz neku određenu krizu.’

>> 8 čarobnih osobina trudnog tijela

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

Današnje mame imaju neprocjenjiv izvor savjeta, doslovce na udaljenosti od jednog prsta – čak i u 3 ujutro, kada vam je kosa uprljana’bljuvkicom’ i niste danima promijenili majicu.

Potpora preko interneta sjajan je način borbe protiv usamljenosti novih mama. Anonimnost ljudima omogućuje da svoje duše otvore na način na koji inače ne bi mogli. Štoviše, ti su prijatelji dostupni kada vam god ustrebaju, a to je dragocjeno kada vaše vrijeme nije samo vaše. Bebin plač može prekinuti telefonski razgovor, no e-pošta ili internetski forum uvijek su vam na raspolaganju.

GDJE PRONAĆI SVOJE NOVE PRIJATELJICE?
• U dječjoj klinici Nema boljeg mjesta za pronalaženje drugih budućih ili novih mama. Duboko udahnite i započnite razgovor.
• Događanja namijenjena djeci Mnoge knjižnice imaju vrijeme za pričanje priča. Potražite igraonice i grupe za male bebe u svom kvartu.
• Na internetu Forumi namijenjeni roditeljstvu prepuni su mama koje raspravljaju o svemu, od dojenja do povratka na posao. Pridružite im se.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju