U želji da prije svega kroz trudnoću prođete zdravi te da svojoj bebi osigurate sve što je potrebno, nastojite se držati uputa liječnika. No, uvijek smo okruženi i raznim pričama i savjetima koje ne želimo odmah odbaciti, ali koji nam bace tračak sumnje. Donosimo vam 5 'upitnih' stvari koje ipak možete jesti i u drugom stanju

Mislili ste da u trudnoći ne smijete...

... jesti sushi
Kad idući put osjetite želju za sushijem, slobodno se počastite! Sushi koji možete kupiti u trgovinama zamrznut je i u njemu nema bakterija i parazita, a isto vrijedi i za restorane na dobru glasu.

... sunčati se
Nema razloga da svih devet mjeseci provedete drhtureći u hladu! Smijete se izložiti suncu, samo pazite da je na koži uvijek novi sloj kreme za zaštitu od sunca, i to sa ZF 30 ili više. Naravno, ne zaboravite piti velike količine vode.

>> 6 najčešćih mitova o trudnoći

... obojiti kosu
Pramenovi su spas! Ovakav način bojenja nije štetan, jer boja ne dodiruje tjeme. Čak i s klasičnim bojenjem rizik je jako nizak, ali ipak pričekajte da prođe prvih 12 tjedana trudnoće tijekom kojih će se razviti živčani sustav vašeg djeteta.

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

... letjeti
Ako nemate komplikacije u trudnoći, zrakoplovom možete letjeti sve do 36. tjedna trudnoće (iako se svakako morate posavjetovati s ginekologom ako ste prešli 28. tjedan). No, tijekom leta trebali biste se kretati koliko je moguće i piti dovoljno tekućine.

... uživati u siru
Prilikom konzumacije većine vrsta sira izlažete se riziku od listerioze, koja bi mogla naškoditi vašem djetetu. No, ako su sirevi pasterizirani i bez kore, onda ih možete jesti. Isto tako, ako su kuhani, ubijene su sve bakterije. Drugim riječima – neka se pečeni camembert nađe na vašem meniju!

... piti kavu
Ključno je ograničiti unos kave u organizam, pa nemojte da to bude više od 200 mg (u prosjeku dvije šalice) na dan. Ili, još bolje, prebacite se na beskofeinsku kavu! Previše kofeina može pridonijeti maloj porođajnoj težini djeteta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju