U želji da prije svega kroz trudnoću prođete zdravi te da svojoj bebi osigurate sve što je potrebno, nastojite se držati uputa liječnika. No, uvijek smo okruženi i raznim pričama i savjetima koje ne želimo odmah odbaciti, ali koji nam bace tračak sumnje. Donosimo vam 5 'upitnih' stvari koje ipak možete jesti i u drugom stanju

Mislili ste da u trudnoći ne smijete...

... jesti sushi
Kad idući put osjetite želju za sushijem, slobodno se počastite! Sushi koji možete kupiti u trgovinama zamrznut je i u njemu nema bakterija i parazita, a isto vrijedi i za restorane na dobru glasu.

... sunčati se
Nema razloga da svih devet mjeseci provedete drhtureći u hladu! Smijete se izložiti suncu, samo pazite da je na koži uvijek novi sloj kreme za zaštitu od sunca, i to sa ZF 30 ili više. Naravno, ne zaboravite piti velike količine vode.

>> 6 najčešćih mitova o trudnoći

... obojiti kosu
Pramenovi su spas! Ovakav način bojenja nije štetan, jer boja ne dodiruje tjeme. Čak i s klasičnim bojenjem rizik je jako nizak, ali ipak pričekajte da prođe prvih 12 tjedana trudnoće tijekom kojih će se razviti živčani sustav vašeg djeteta.

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

... letjeti
Ako nemate komplikacije u trudnoći, zrakoplovom možete letjeti sve do 36. tjedna trudnoće (iako se svakako morate posavjetovati s ginekologom ako ste prešli 28. tjedan). No, tijekom leta trebali biste se kretati koliko je moguće i piti dovoljno tekućine.

... uživati u siru
Prilikom konzumacije većine vrsta sira izlažete se riziku od listerioze, koja bi mogla naškoditi vašem djetetu. No, ako su sirevi pasterizirani i bez kore, onda ih možete jesti. Isto tako, ako su kuhani, ubijene su sve bakterije. Drugim riječima – neka se pečeni camembert nađe na vašem meniju!

... piti kavu
Ključno je ograničiti unos kave u organizam, pa nemojte da to bude više od 200 mg (u prosjeku dvije šalice) na dan. Ili, još bolje, prebacite se na beskofeinsku kavu! Previše kofeina može pridonijeti maloj porođajnoj težini djeteta.