Kao i ljubavne veze, i prijateljstvo zahtijeva trud, žrtvu i mnogo kompromisa da bi potrajalo. No postoje znakovi koji ukazuju da vaše prijateljstvo možda i nije vrijedno živciranja i truda

Je li prijateljstvo u privremenoj krizi ili odnosu koji je s vremenom ili načet nekim događajima još uvijek vrijedno truda reći će vam sljedeće osobine.

Ljubomora
Osjetiti zavist s vremena na vrijeme nije zabrinjavajuće. Ako je vaš prijatelj/ica promaknut, u sretnoj vezi ili uspješan u nečemu što vi želite, normalno je na trenutak osjetiti zavist. No ako to znači da se vaši prijatelji ne raduju zbog vašeg uspjeha ili ga čak osuđuju, ne radi se samo o zavisti nego o ljubomori, koju pravi prijatelji ne gaje.

Destruktivna komunikacija
Ako se nakon razgovora s prijateljem/icom osjećate loše i samopuzdanje vam je narušeno zbog njegovih ili njenih izjava, vjerojatno se radi o osobi koja svoju nesigurnost i frustracije liječi na način da druge ponižava kako bi se osjećala bolje. To nije obilježje prijatelja kakvog želite pored sebe.

Sebičnost
Ako su želje, potrebe i problemi vaših prijatelja uvijek na prvom mjestu, a za vaše nema prostora, ne radi se o uzajamnom poštovanju i potpori kakve bi pravo prijateljstvo trebalo njegovati, nego o ulozi rezervnog prijatelja kojeg predstavljate drugoj strani.

Nedostatak inicijative
Nisu sve osobe samoinicijativne i mnoge je potrebno 'vući za rukav' kako biste dobili njihovo vrijeme. No ako ste vi uvijek ta koja inicira susret i svako druženje, zapitajte se jeste li vašim prijateljima na vrhu ili na dnu ljestvice prioriteta.

Neprestano žalovanje
Poznato je da je tuga manja kada se podijeli. No ako se vaše prijateljstvo temelji samo na dijeljenju loših situacija umjesto uzajamnoj potpori 'u dobru i zlu', možda svom prijatelju predstavljate samo rame za plakanje.

>> Zavist i sumnjičavost ruše prijateljstvo

>> Za sreću je potrebno desetoro prijatelja

Osuđivanje
Pravi prijatelji prihvaćaju jedni druge onakvima kakvi jesu, savjetuju jedni druge i daju uzjamnu potporu pri svakoj odluci, nedoumici i postupku. Ako vaše prijateljstvo nema ova obilježja nego, naprotiv, doživljavate samo osude i kritike od vaših prijatelja, vrijeme je da im objasnite na čemu se temelji istinsko prijateljstvo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju