Iako su maleni rastom, djeca su od rođenja pojedinci čije potrebe i želje ne smijemo zanemarivati. A znate li jedan od najboljih načina da svojemu mališanu dokažete da je za vas, iako je mali, zapravo velika 'faca'? Osigurajte mu mjesto za svojim kuhinjskim stolom. Naravno, u prikladnoj hranilici za bebe

Kad je pravo vrijeme za to?
Da se uključi u društvo odraslih, djetetu treba omogućiti što prije. Idealno je vrijeme za prvi obiteljski ručak kad beba navrši šest mjeseci. No, ni to ne vrijedi za svu djecu.

Ako vaša beba ne želi u stolac, nemojte je forsirati i ići preko granica njegovih/njezinih mogućnosti. Kad bude spremno, maleno stvorenje samo će 'uskočiti' u hranilicu.

Kako se ponašati prema djetetu u stolcu?
Jesti u krugu obitelji za najmlađeg je člana uzbudljiva pustolovina. Od silna ushita mnogi od njih neće ni gledati hranu pa pustite svojeg mališana da istražuju okolinu. Reakcije će biti raznovrsne: jedni će brljaviti po kašici, drugi će se igrati žlicom, a treći, maleni gurmani, od ruke do nosa privlačit će mrkvu, jabuku ili 'nepoznate predmete', poput očišćene kosti pilećeg batka…

Idealno je vrijeme za prvi obiteljski ručak kad beba navrši šest mjeseci

Oko sebe će ostaviti neviđen nered, pa se pripremite na to da ćete kalorije unesene ručkom potrošiti ribajući pod i namještaj u blagovaonici.

Ali, obrok za stolom donosi i niz lijepih stvari. Osim što povezuje obitelj i osigurava vam zajedničke trenutke ispunjene smijehom i veseljem, hranjenje bebe u hranilici idealna je prilika da napravite najljepše fotografije svojeg bebača.

>> Čarobno stopalo: Točke koje zaustavljaju bebin plač

Potomak od glave do pete umrljan špinatom ili maleni viking s kostima u ruci slike su koje će vas nasmijavati i u starosti. Zato ne gubite vrijeme: čim dijete stavite u hranilicu, zgrabite fotoaparat.

Ostale dobrobiti hranilice
Vaš mališan uči i iz 'igranja' s hranom. Bacanje povrća na pod, stiskanje i mrljanje kruha i voća načini su za upoznavanje namirnica. Ne osuđujte ga zbog toga nego se uključite u taj proces!

>> Kako izbjeći dječju izbirljivost za tanjurom?

Iako beba u početku neće znati držati žlicu, zbog vježbe i navike kupite jednu običnu, plastičnu. Tako ćete ohrabriti dijete da se samo hrani, bez obzira na to koliko će se pritom uprljati.
Vaša će beba vjerojatno istu radnju ponavljati i kad se radi o čaši, što će za vas značiti mokar i ljepljiv pod.

Zapamtite da se preko trnja uvijek dolazi do zvijezda, pa tako i ovoga puta. Hraneći se za vašim stolom mališani počinju usvajati lijepo ponašanje. Zato je jako bitno da roditelji – kad jednom krenu s hranidbenim lekcijama – budu ustrajni u učenju manira za stolom, jer to djetetu pomaže ne samo pri podizanju samopouzdanja nego i pri razvijanju važnih društvenih vještina, donosi www.pitajmamu.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju