Šestu godinu zaredom Hrvatska 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Krvavi zločin koji se tog dana dogodio u Općinskom sudu bio je povod da se svake godine podsjetimo kako više od 80 posto žena u Hrvatskoj ne prijavi nasilje kojem su izložene

U Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Proglašen u spomen na trostruki zločin 22. rujna 1999. godine kada je na zagrebačkom Općinskom sudu bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U našoj zemlji čak 83 posto njih nikada ne prijavi nasilje.

'Nasilje nad ženama nikako se ne bi smjelo smatrati isključivo privatnim problemom tih žena, nego i problemom društva u cjelini te se stoga nadamo da će društvo u kojem živimo ovom kampanjom prepoznati svoju priliku za doprinos suzbijanju i saniranju posljedica ovakvog destruktivnog ponašanja' izjavila je Neva Tölle, aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Osnovni cilj obilježavanja današnjeg dana jest senzibilizacija društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje u nikakvom obliku.

Položaj i prava žena u društvu još uvijek su tema brojnih rasprava. Početkom godine kod nas se raspravljalo o novom Kaznenom zakonu koji bi dodatno trebao ojačati zaštitu žena u društvu. Predloženo je da se za nova kaznena djela uvodi uhođenje, prisiljavanje na brak te sakaćenje ženskih spolnih organa. Razmišlja se i o kažnjavanju reklamiranja prostitucije te kažnjavanju klijenata.

Prevelik broj žena svakodnevno je šikaniran na poslu od strane muških kolega, od kojih često imaju znatno manje prihode. Prevelik je i broj žena koje trpe spolno nasilje i zlostavljanje u vlastitom domu, od partnera ili osobe s kojom žive. 

Grupa Markiz uključila se u kampanju snimivši videospot za pjesmu 'Ostani dama'.

Iako nasilan, spot nosi pozitivnu poruku s kojom su članovi benda željeli upozoriti pojedince u društvu kako bi trebali promijeniti svoj eponašanje prema slabijem spolu, piše Muzika.hr.

'Službena statistika kojom se barata u javnosti samo je kap u moru stvarnih problema s kojima se žene bore unutar svoja četiri zida, ali i općenito u našem društvu. Upravo zato smo se odlučili napraviti spot koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim' poručili su iz benda, a piše Muzika.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju