Prohladno jesensko popodne možete provesti u šetnji, no ukoliko idilu ovog godišnjeg doba prepunog boja naruše kapi kiše dobra knjiga će vam omogućiti da otputujete u krajeve gdje su ispričane čudesnu priču o ljubavi i i duhovnoj čežnji te životu ispunjenom svjetlošću. Zadovoljna.hr vas vodi na put kroz romane 'Četrdeset pravila ljubavi' i 'Kad se život ispuni svjetlošću'

Četrdeset pravila ljubavi

U maštovitom romanu 'Četrdeset pravila ljubavi', autorica Elif Shafak razmatra dvije usporedne priče - jednu suvremenu i drugu smještenu u trinaesto stoljeće, kad je sufijski pjesnik i mistik Rumi susreo svog duhovnog mentora, derviša lutalicu poznatog kao Šems iz Tabriza. Obje priče zajedno utjelovljuju Rumijevu bezvremenu poruku ljubavi.

Elif Shafak isprela je čudesnu priču o ljubavi i duhovnoj čežnji, sjajno istražujući univerzalnu želju za prisnošću s drugim
ljudskim bićem kao i s božanskim.

Američka kućanica Ella Rubinstein ima četrdeset godina i u nesretnom je braku kad prihvaća posao recenzentice jednog književnog agenta. Njezin je prvi zadatak pročitati i izvijestiti o romanu naslovljenom Slatko bogohulje, kojeg je napisao muškarac po imenu Aziz Z. Zahara. Zaharin roman, ispričan u mnogo različitih glasova, priča o Šemsovoj potrazi za Rumijem i ulozi derviša u preobrazbi uspješnog, ali nesretnog svećenika u predanog mistika, strastvenog pjesnika i zagovornika ljubavi.

Sve više opčinjena ovom pričom i sve se više udaljavajući od svog supruga, Ella počinje propitkivati svoj zaštićen, provincijski život i posezati za Azizom, koji živi u Amsterdamu. Ujedno je oduševljavaju Šemsova pravila ljubavi koja nude
uvid u drevnu filozofiju temeljenu na jedinstvu svih naroda i vjera i nazočnosti ljubavi u svakome od nas. I dok Ella čita Azizov roman, shvaća da Rumijeva priča odražava njezinu vlastitu i da je Aziz - jednako kao Šams - došao osloboditi je, preobraziti je na način koji nikad ne bi mogla zamisliti.

Kad se život ispuni svjetlošću

Priča o magičnoj snazi ljubavi koja život ispuni svjetlošću i učini ga bezvremenim suština je novog romana Serdara Özkana, turskog autora koji je svojim prvim romanom Glas ruže doslovno osvojio svijet. Preveden u 50 zemalja, taj je roman označio Özkana kao jednog od najprevođenijih turskih autora poslije Orhana Pamuka. Nazivaju ga, s pravom, turskim Coelhom. Zbog jednostavanog stila i alegorijskih značenja s prvim je romanom zaradio usporedbe i sa Saint-Exupéryem i Richardom Bachom.

U knjizi 'Kad se život ispuni svjetlošću' samo potvrđuje da se velike ideje ne moraju maskirati velikim riječima. 'Alkemičarski' ton njegovog novog romana plijeni svojom dubinom i iskrenošću. Ova zanimljiva i nepretenciozna priča sa stranice na stranicu navodi na razmišljanje o smislu života i vodi do spoznaje da za stvarno zadovoljstvo u životu nije potrebno mnogo – samo ljubav.

U trenutku kad Omer poseže za tabletama spreman presuditi samom sebi pojavljuje se Anđeo Smrti i navodi ga da se sjeti ljeta koje je kao dječak proveo s obitelji u blizini sedam otoka. Prisjećanje na to Izgubljeno ljeto i događaj koji ga je kao dječaka obilježio Omera vraća u život ispunjen nadom, bezuvjetnom ljubavlju i iznad svega svjetlošću...

Zadovoljna.hr i izdavačka kuća Hena daruju romane turskih autora koje će vas nadahnuti i uljepšati mirna popodneva Mirni Huhoja iz Bednje, Jasni Horvat iz Šibenika, Kosjenki Capuder iz Zagreba i Gabrieli Lani Štrk iz Briješća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju