Lješkarenje uz šum mora odlična je prilika da se otisnete na romantično putovanje uz romane Jane Austen. Zaronite u priče o ljubavi koje već desetljećima zabavljaju ljubitelje knjiga. Darujemo vam

Brojni poklonici romana Jane Austen Ponos i predrasude i Razum i osjećaji odsad te kultne romane mogu nabaviti u izdanju Mozaika knjiga u kompletu u prijevodu Mirne Čubranić. Slavni svijet Jane Austen vraća se čitateljima svom svojom romantikom, humorom i emocionalnom snagom.

Roman 'Ponos i predrasude' klasična je, kažu najromantičnija priča o ljubavi i nerazumijevanju koja se odvija u klasno svjesnoj Engleskoj pri kraju 18. stoljeća. Radnja je smještena u aristokratske krugove ruralne Engleske na prijelazu 18. u 19. stoljeće. Bennettovi su plemenitaška obitelj koja je postupno osiromašila i čija gospođa majka Bennett očajnički nastoji svojih pet kćeri udati za što je moguće bogatije zetove.

Prilika za to su lokalni balovi, a na jednom od njih će se najstarija kći Jane zagledati u bogatog aristokrata gospodina Bingleya. Susret između Janeine mlađe sestre Elizabeth i gospodina Darcyja neće proći tako dobro - Jane, koja se ponosi sposobnošću procjene karaktera, Darcyja drži hladnim i nedostojnim njenih osjećaja. No, nakon niza romantičnih, bračnih i ekonomskih komplikacija, Elizabeth i Darcy će shvatiti kako su ipak stvoreni jedno za drugo.

Roman 'Razum i osjećaji' razdiru dvije sestre, jednu razumnu, drugu romantičnu, u potrazi za ljubavima svojih života. Da li će im to, s obzirom na ne baš blistavu imovinsku situaciju, poći za rukom? Kad njihov otac, gospodin Dashwood, umire, mora ostaviti većinu svog imanja sinu iz svog prvog braka što ostavlja njegovu drugu ženu i njihove tri kćeri na pragu siromaštva. Prima ih rođak, ali njihova nesreća utječe na mogućnosti za udaju praktične i realne Elinor i djetinjasto romantične Marianne.

Sestra Elinor se zaljubljuje u bogatog Edwarda Ferrarsa, ali s obzirom na njen trenutni status, njegova ih obitelj razdvaja. S druge strane, za Marianne je gospođa Jennings namijenila poštenog i bogatog pukovnika Brandona, ali Marianne ipak ima druge planove. Razum i osjećaji su čistokrvna romansa književnice Jane Austen, zbog koje su njezini ljubavni romani, vrlo čitani i već dva stoljeća toliko popularni.

Danas, Jane Austen podjednako je prisutna u akademskim analizama kao i u popularnoj kulturi, uz mnoštvo različitih filmskih verzija i televizijskih adaptacija. Brojne ekranizacije i televizijske adaptacije su svakako pridonijele popularnosti ove spisateljice pa se je slavna Jane u jednoj BBC-jevoj anketi o popularnosti našla na zasluženom drugom mjestu, odmah nakon Gospodara prstenova.

Zadovoljna.hr i Mozaik knjiga daruju vam romane Jane Austen!

Romantične naslove 'Ponos i predrasude' i 'Razum i osjećaji'  dobile su Ivana Radan, Ines Mamula, Ivana Spudić i Kristina Božan.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju