Četiri mlade buduće doktorice znanosti nagrađene su stipendijom od 4.000 eura koju dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA, već petu godinu za redom

Do danas je kroz nacionalni program stipendiranja Za žene u znanosti nagrađeno 18 mladih znanstvenica u posljednjoj pripremi dotorske disertacije na području prirodnih znanosti, mlađih od 35 godina.

Ove su godine nagrađene molekularna biologinja Rosa Karlić, molekularna biologinja Ana Knežević gastroenterologinja Anna Mrzljak te geofizičarka Ivana Stiperski.

O dobitnicama stipendija odlučivalo je Natječajno povjerenstvo, na čelu sa predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademikom Zvonkom Kusićem, koji je na održanoj dodjeli predstavio javnosti nove dobitnice ove vrijedne stipendije te naglasio kako u njima leži budućnost hrvatske znanosti.

Čestitkama se pridružio i Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Radovan Fuchs, koji je dao svoju potporu za ovaj projekt koji ima za cilj poticanje mladih znanstvenica da nastave sa znanstvenim karijerama, i dalje se usavršavaju i istražuju.

Kratke govore su održali i partneri u ovom projektu - akademik Vladimir Marković, predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Julio Quiroga, generalni direktor L'Oreala ADRIA, koji su još jednom istaknuli kako je važno ulagati u znanje, te poticati mlade znanstvenice da nastave sa svojom znatiželjom, koja ih je dovela do otkrivanja novih spoznaja u svijetu znanosti, uz čiju pomoć cijelo društvo može ići samo naprijed.

Ova godina je proglašena međunarodnom godinom kemije te stotom obljetnicom od dobivanja druge Nobelove nagrade za Marie Curie, prvu ženu koja je dobila ovu hvalevrijednu nagradu te prvu koja je to učinila sa dva područja - fizike i kemije.

Mlada glumica Mirna Medaković je na svečanoj dodjeli stipendija utjelovila lik Marie Curie te tako dočarala dijelove iz njezinog znanstvenog i privatnog života, pokazavši je kao uspješnu ženu na svim područjima, a time i uzor mnogim današnjim znanstvenicama i ženama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju