Djeca riječkih vrtića i dječjih filmskih družina iz cijele Hrvatske u Art-kinu Croatia svečano otvorila treće izdanje Festivala o pravima djece. U tome su im pomogli Marko Tolja, Ana Vilenica i Adrian Osmani

Pozdravili su ih riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predstojnica hrvatskog UNICEF-a Lora Vidović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica te predstavnica Ureda pravobranitelja za djecu, Danijela Žagar. Festival je otvoren dokumentarnim filmom Hrc, koji dolazi iz dječje filmske družine Osnovne škole Ivana Perkovca i Filmskog kino i video kluba Zaprešić.

Festival o pravima djece u četiri će dana prikazati više od 30 filmova iz Hrvatske i svijeta, djece, mladih i odraslih autora u dvoranama kina Cinestar u 6 hrvatskih gradova. Uz gostovanja 13 filmskih družina iz Hrvaske, u programu Festivala sudjeluju i dva odrasla autora.

>> 10 veličanstvenih namirnica koje nam olakšavaju život

>> Kojih nas to 10 stvari čini sretnima?

'Jezik filmskog stvaralaštva razumijemo svi bez obzira u kojem dijelu svijeta i na koji način živimo. Riječi ovog jezika nisu uvijek jednako lijepe. Ponekad su zabavne i smiješne, ponekad tople i dirljive, a katkad ih nije lako čuti. Izrazito mi je drago da smo kroz Festival učinili da te riječi čuju, svi oni, koji ih žele čuti', izjavila je povodom otvaranja Festivala, umjetnička direktorica Tatjana Aćimović.

Nakon otvorenja, u Art-kinu Rijeka večeras počinju prve projekcije hrvatskih premijera – nizozemskog filma Drona i ja te poljskoga Mala nevjesta. Sve projekcije u sklopu Festival u cijelosti su prilagođene osobama s teškoćama vida ili sluha, te su besplatne za posjetitelje.

Svojim su dolaskom na svečano otvaranje Festivala podržali i vodeći hrvatski umjetnici: Damir Urban, Alen Liverić, Rade Šerbedžija i Dejan Aćimović.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju