Za razliku od muškaraca koji se odlično snalaze s novim zaposlenicima i čestitaju im na dobro obavljenom poslu, žene se osjećaju ugroženo zbog novih ljudi. Takav sindrom zove se pčela kraljica, a opisuje šeficu se osjeća ugroženom od žena

'Kada sam naručila kavu, mislila sam odmah, a ne večeras!' ili 'želim pecivo baš iz te pekarnice i ni iz jedne druge, jasno??',  tako otprilike zvuči šefica iz pakla kada poželi popiti kavu ili pojesti nešto.

Imati ženu za šeficu prava je noćna mora mnogim drugim ženama, a stručnjaci imaju dobro objašnjenje zašto je to tako.

Ovaj sindrom, koji nazivaju sindromom kraljice pčele, najbolje opisuje uloga zločeste urednice koju tumači Meryl Streep u filmu 'Vrag nosi Pradu', a s kojom se nikako ne može nositi njezina asistentica koju glumi Anne Hathaway.

>> Stres na poslu: Mlade mame ljubomorne na singl kolegice

>> 8 neugodnih pitanja na razgovoru za posao

'Pčela kraljica je netko tko je izgradio svoj put do vrha u organizaciji u kojoj dominiraju muškarci, a na njega je došla vjerojatno i ponašajući se kao jedan od njih  i to zahvaljujući čvrstom stavu, nikako ne sentimentalna i blaga. Ne može biti mentorica mlađim ženama jer voli svoj jedinstveni položaj i može se osjećati ugrožena među mlađim ženama', smatra psiholog Cary Cooper sa sveučilišta Lancaster.

Pčela kraljica morala je raditi puno kako bi došla do svog položaja, pa nije sklona pružati pomoć drugim ženama, već one moraju raditi baš kao što je to i ona morala. (Agencija VLM)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju