Lutka 'Barbie', jedna je od najpoželjnijih igračaka svake djevojčice zbog mekane duge kose i tijela koje još uvijek izaziva kontroverze zbog nerealnog prikaza ženske ljepote. Ova bi dugonoga ljepotica napokon mogla postati i 'edukativna' igračka. Dvije mame pokrenule su inicijativu za ćelavu barbiku kako bi se djevojčice lakše nosile s bolestima čije liječenje uzrokuje opadanje kose te posljedicama kemoterapije svojih majki

Slavna lutkica Barbie, najpoželjnija igračka djevojčica širom svijeta kroz više od 50 godina svog postojanja mijenjala je imidže i profesije.

Bila je stjuardesa, doktorica, morska sirena, pop zvijezda, no duga kosa, jedan od njezinih najjačih aduta, tek je povremeno iz platinasto plave boje zalutala u žarko crvenu ili poput ugljena crnu nijansu.

Zbog nerealnih vizija ljepote te imidža savršenosti, ova je dugonoga ljepotica često bila etikitirana kao kontroverzna i neprimjerena djeci. Njezin nezdravi lifestyle je prati još od 1965. godine kada je uz model 'Barbie Baby-Sits' priložena i knjižica naslova 'Kako smršavjeti' sa savjetom - nemojte jesti.

Godine 1992. izgovarala je volim šoping i matematika je teška, a pokušaj da lutkica potiče osviještenost modelom u invalidskim kolicima, završila je komentarom 17 godina stare Kjersti Johnson da u barbika u njima ne može uči u lift 'kuće iz snova'.

Na angažiranost Barbi proizvođača, tvrtke 'Mattel', apeliraju i dvije mame koje su pokrenule peticiju za novi model lutkice koji bi bila – ćelava. Tako bi se djeca lakše nosila s gubitkom kose uslijed nekih bolesti te s posljedicama kemoterapije svojih majki ili članova obitelji.

>> Najskuplja barbika na svijetu u borbi protiv raka dojke

>> Barbie ima predebele gležnjeve?

'Djevojčice koje oćelave u postupku liječenja često misle da ih gubitak kose čini manje lijepima i nedostojnima osjećaja princeze. Jednako tako i curice čije majke, sestre i tete ostaju bez kose zbog kemoterapije, teško se nose s takvom promjenom. Ćelava barbika bi im pokazala da mogu biti ćelave I lijepe' objasnila je Jane Bingham, jedna od inicijatorica peticije.

Mattel je već proizveo dvije lutkice, za malene Genesis i Sadie koje se bore s karcinogenom bolešću.

Peticiju je na Facebooku podržalo više od 137,000 ljudi, a u cijelosti je možete pročitati i potpisati ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju