Nodoljiva varijanta mileramice osvaja na prvi zalogaj
Nodoljiva varijanta mileramice osvaja na prvi zalogaj (Foto: Ivana Šteković)
Zdravlje & prehrana

Recept za čokoladnu mileram-tortu koja osvaja na prvi zalogaj

16-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Nekim slatkim klasicima uvijek se volimo vraćati. Jedan od njih je poznata mileram-torta, hit među slasticama koji će mnogi istaknuti kao najdraži desert. Spoj hrskavog tijesta, kremastog sira i kiselkastog voća malo koga ostavlja ravnodušnim.

Zato nam je za oko zapela čokoladna verzija omiljene mileramke, koju smo pronašli na Instagramu na profilu kreativne food-blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja kaže da joj je ova varijanta možda čak i bolja od originala.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

U nastavku pročitajte njezin recept za laganu čokoladnu mileram-tortu.

Čokoladna mileram torta - sastojci:

Podloga - sastojci:

  • 230 g glatkog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g šećera + jedan vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama

Krema - sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade ( tamne ili mliječne)
  • 1 kg milerama

Ganache - sastojci:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Čokoladna mileram torta - priprema:

  1. Pripremite podlogu. Suhe sastojke dobro promiješati pa dodati maslac. Isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke. Rukama zamijesiti tijesto, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak dok pripremate kalup.
  2. Dno kalupa od 24 centimetra premazati maslacem. Rubove također premazati, ali na njih zalijepiti i papir za pečenje.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka i prepolovite. Jedan dio razvaljajte u kružnom obliku i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa. Spojite dva dijela tijesta – neka se preklapaju za par centimetara. Prstima utisnite tijesto kako bi svuda bila jednaka debljina. Vilicom izbušite cijelu površinu pa stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Pećnicu sada uključite na 170 stupnjeva.
  4. Pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha sa šećerom, a malo mlijeka odvojite i razmutite puding. Kad se puding zgusnuo, dodajte sjeckanu čokoladu i mileram.
  5. Izliti kremu na podlogu i staviti u pećnicu na 70 minuta. Isključiti pećnicu i ostaviti tortu još 10 minuta unutra.
  6. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  7. Pripremite ganache. Čokoladu izlomite i prelijte slatkim vrhnjem. Zagrijavajte stalno miješajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte.

Dobar tek!

Čokoladna mileram torta Čokoladna mileram torta (Foto: Ivana Šteković)

Savjet: Tortu poslužite uz voćni preljev, svježe jagode ili kompot od višanja.

Ako tražite još ideja za klasične kolače, torte, kekse, pite i savijače, pročitajte naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Ukusnu i laganu čokoladnu tortu pronašli smo na profilu Ivanina kuhinja, a vi u nastavu možete pronaći još recepata za čokoladne delicije i razne verzije mileram torte: Mileram torta s višnjama i bademima Jednom kad je probate, uvijek joj se vraćate: Kremasta i savršena mileramka s višnjama i bademima Mileramka s palačinkama Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava Mileram torta Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem

Čokoladna torta Recept za brzu čokoladnu tortu koja tako dobro paše uz popodnevnu kavu

Čokoladna torta Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

Kolač od keksa i pudinga Bez pečenja: Recept za sočni kolač od keksa i pudinga gotov za tren

Čokoladna glazura Sjajna i gusta: Recept za najfiniju čokoladnu glazuru

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još