Nodoljiva varijanta mileramice osvaja na prvi zalogaj
Nodoljiva varijanta mileramice osvaja na prvi zalogaj (Foto: Ivana Šteković)
Zdravlje & prehrana

Recept za čokoladnu mileram-tortu koja osvaja na prvi zalogaj

16-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Nekim slatkim klasicima uvijek se volimo vraćati. Jedan od njih je poznata mileram-torta, hit među slasticama koji će mnogi istaknuti kao najdraži desert. Spoj hrskavog tijesta, kremastog sira i kiselkastog voća malo koga ostavlja ravnodušnim.

Zato nam je za oko zapela čokoladna verzija omiljene mileramke, koju smo pronašli na Instagramu na profilu kreativne food-blogerice Ivane Šteković iz Kostajnice, koja kaže da joj je ova varijanta možda čak i bolja od originala.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

U nastavku pročitajte njezin recept za laganu čokoladnu mileram-tortu.

Čokoladna mileram torta - sastojci:

Podloga - sastojci:

  • 230 g glatkog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 100 g šećera + jedan vanilin šećer
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 1 velika žlica kiselog vrhnja ili milerama

Krema - sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade ( tamne ili mliječne)
  • 1 kg milerama

Ganache - sastojci:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag

Čokoladna mileram torta - priprema:

  1. Pripremite podlogu. Suhe sastojke dobro promiješati pa dodati maslac. Isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke. Rukama zamijesiti tijesto, kratko, dok ne oblikujete kuglu. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak dok pripremate kalup.
  2. Dno kalupa od 24 centimetra premazati maslacem. Rubove također premazati, ali na njih zalijepiti i papir za pečenje.
  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka i prepolovite. Jedan dio razvaljajte u kružnom obliku i stavite na dno, a drugi u duguljastu formu kojom ćete obložiti obruč kalupa. Spojite dva dijela tijesta – neka se preklapaju za par centimetara. Prstima utisnite tijesto kako bi svuda bila jednaka debljina. Vilicom izbušite cijelu površinu pa stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Pećnicu sada uključite na 170 stupnjeva.
  4. Pripremite kremu. Stavite mlijeko da zakuha sa šećerom, a malo mlijeka odvojite i razmutite puding. Kad se puding zgusnuo, dodajte sjeckanu čokoladu i mileram.
  5. Izliti kremu na podlogu i staviti u pećnicu na 70 minuta. Isključiti pećnicu i ostaviti tortu još 10 minuta unutra.
  6. Izvadite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  7. Pripremite ganache. Čokoladu izlomite i prelijte slatkim vrhnjem. Zagrijavajte stalno miješajući sve dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko hladne torte.

Dobar tek!

Čokoladna mileram torta Čokoladna mileram torta (Foto: Ivana Šteković)

Savjet: Tortu poslužite uz voćni preljev, svježe jagode ili kompot od višanja.

Ako tražite još ideja za klasične kolače, torte, kekse, pite i savijače, pročitajte naš popis od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Ukusnu i laganu čokoladnu tortu pronašli smo na profilu Ivanina kuhinja, a vi u nastavu možete pronaći još recepata za čokoladne delicije i razne verzije mileram torte: Mileram torta s višnjama i bademima Jednom kad je probate, uvijek joj se vraćate: Kremasta i savršena mileramka s višnjama i bademima Mileramka s palačinkama Mileramka s palačinkama: Recept za genijalnu tortu koja osvježava Mileram torta Kremasta fantazija: Recept za mileram-tortu sa šumskim voćem

Čokoladna torta Recept za brzu čokoladnu tortu koja tako dobro paše uz popodnevnu kavu

Čokoladna torta Brza i fina čokoladna torta gotova za samo 20 minuta

Kolač od keksa i pudinga Bez pečenja: Recept za sočni kolač od keksa i pudinga gotov za tren

Čokoladna glazura Sjajna i gusta: Recept za najfiniju čokoladnu glazuru

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još