Dolazak novorođenčeta unijet će goleme promjene u vaš život. Uvjerite se da se možete nositi sa svim novostima koje će novo prekrasno stvorenje uvesti u vaše financije, dom i zdravlje

Pripremanje za prve tjedne s bebom doista je uzbudljivo. Napokon se približava vaš termin i vrijeme je da uredite svoj dom, zdravlje i financije.

Prijateljice su vam ispričale zastrašujuće priče o preživljavanju na suhom kruhu prva tri tjedna ili o svekrvi koja se uvijek pojavljuje nenajavljeno, i vi ste čvrsto odlučili da se to vama – neće dogoditi! Osigurajte se da doista bude tako uz naš vodič za pripremu...

TIP-TOP
'Dva tjedna prije porođaja oličila sam cijeli stan', priznaje Ivana, mama šestomjesečnog Dinka. 'Nabavili smo netoksičnu boju na bazi vode, no ipak sam morala nositi pregaču jer sam stalno trbuhom zapinjala o zid.'

Mi baš ne preporučamo ličenje, no ako vas uhvati potreba za velikim čišćenjem u zadnjem trenutku, zašto ne biste oprali i izglačali bebinu odjeću i posteljinu? Nemojte stavljati omekšivač na platnene pelene ili majice jer on može nadražiti nježnu bebinu kožu.

Ako vam pogled zapne na prljavim podnim rubnim letvicama, nemojte se ustručavati. Čišćenje na sve četiri sjajan je način da bebi pomognete okrenuti se u pravilan položaj. Usto je to i oblik laganog vježbanja – samo se pobrinite da se često odmarate i da pijete dovoljno vode.

Premda nema pokazatelja da bi sredstva za čišćenje mogla naškoditi bebi, ipak je bolje izbjegavati jake kemikalije i nositi rukavice. Sve proizvode stavite na jedan podložak uz rukavice i kremu za ruke, kako bi vam sve što trebate bilo pri ruci.
Ipak, neke poslove nemojte raditi. Izbjegavajte vrtlarenje, na primjer, jer se u tlu mogu nalaziti paraziti koji uzrokuju toksoplazmozu – infekciju koja može ozbiljno naškoditi bebi.

Bilo da živite u velikoj kući ili malom stanu, stvari morate rasporediti tako da ih je lako pronaći. Kupite kolica na sklapanje i objesite ih na zid, nabavite stalak za kapute i plitke kutije u koje možete ubaciti igračke i 'partihliće'.

BITAN SAVJET
Dobro se opskrbite antibakterijskim vlažnim maramicama za brzo čišćenje. Ili zamolite prijateljice da se udruže i poklone vam posjet spremačice.

OSTANITE ZDRAVI
Kada mališan uđe u vaš život, bit će mnogo jurnjave, stoga je važno da oba roditelja budu zdrava i u dobroj formi.

Novim će roditeljima biti lakše zdravo se hraniti ako su tu naviku već prije stekli. Pokušajte nekoliko dana zapisivati što jedete kako biste mogli uočiti gdje griješite. Kada dođe beba, teško ćete naći vremena za kuhanje, a dobra će vam prehrana biti potrebnija nego ikada. Zamolite svoje prijateljice da svaka skuha jedan obrok koji možete zamrznuti. I opskrbite se konzerviranim voćem da vam bude pri ruci kada poželite brzi međuobrok.

Ako ne možete odoljeti užinama, na tost stavite kajganu ili grah. Brzo se priprema, a hranjivo je. Grickajte namirnice bogate kalcijem, na primjer sir, ili popijte jogurt. Redoviti obroci održavaju stalnu razinu šećera u krvi i tako čuvaju emocionalnu ravnotežu.

Neka vam prehrana bude raznovrsna. Mnogi okusi, od mrkve do češnjaka, ulaze u majčino mlijeko. Ti rani okusi važan su dio bebina uvođenja u svijet hrane i mogu čak pomoći pripremiti okusne pupoljke za proces odvikavanja od dojenja.
Ako još niste pokušali nabaviti hranu preko interneta, sada je vrijeme za to. Većina trgovačkih lanaca nudi dostavu u kuću. Obavljanje tjedne nabavke iz udobnosti vlastitog doma ostavlja vam više vremena za bavljenje bebom – i ne morate uopće izlaziti iz pidžame!

BITAN SAVJET

Boce s vodom držite na više mjesta u kući za slučaj da ne možete doći do kuhinje. Frustrirajuće je željeti nešto do čega ne možete doći.

DJEČJA SOBA
Premda stručnjaci savjetuju da prvih šest mjeseci beba spava u vašoj sobi, trebala bi imati i svoju sobu. Novim je roditeljima potreban san i vrijeme za sebe. Njihova bi spavaća soba trebala biti raj.

Bitno je držati stvari na istoj visini. Ne želite se stalno sagibati i podizati stvari, a ako imate još male djece, kreme i puderi moraju biti izvan njihova dometa. No u početku se ne morate zabrinjavati zbog toga – prvih šest tjedana trebat će vam samo zdjela tople vode, pamučna vata i pelene.

Bebina dječja soba trebala bi biti stimulativna i zabavna; uljepšat će je vesele tapete i mnoštvo boja. Život će vam biti lakši ako stavite perive tapete; zidne ukrase koji se mogu skinuti, u trenu možete zamijeniti.

BITAN SAVJET
Investirajte u ormar sa žičanim policama koje skupljaju manje prašine i alergena.

HRANJENJE
Vaša će beba često jesti, možda i svaka dva sata, stoga je važno da imate tiho i udobno mjesto za hranjenje.

Napravite 'postaju za hranjenje' u spavaćoj sobi jer se noću nećete željeti seliti u drugu prostoriju. Spavaću sobu uredite tako da ne morate preskakati ili zaobilaziti stvari po mraku. Postavite noćnu svjetiljku i izaberite stolicu s čvrstim, uspravnim naslonom.

Dobro je imati mjesto za hranjenje i u dnevnoj sobi gdje možete gledati televiziju, slušati radio i gdje su vam telefon i grickalice pri ruci. Gdje god se smjestili, imajte u blizini stolić na koji možete odložiti slinček, vlažne maramice i krpicu koju ćete staviti na rame za 'bljuckanje'.

BITAN SAVJET
Ako živite u kući, dobro je imati mjesto za previjanje i na gornjem i na donjem katu – koristit ćete ga od osam do deset puta dnevno. Pripremite podlogu za previjanje, pamučnu vatu, čistu vodu i pelene.

BEBINA SIGURNOST
Premda beba još mjesecima neće puzati, već sada možete napraviti temeljne korake kako biste izbjegli nezgode.
Nabavite detektore dima i ugljičnog monoksida, sastavite popis telefonskih brojeva hitnih službi i otiđite na tečaj hitne pomoći.
Ako imate stube i sag na njima, važno je da dobro prianja i da je dobre veličine. Također, bebi nemojte davati igračke sa sitnim dijelovima.

Raščistite nered i pospremite stvari: vi biste se mogli na njih spotaknuti, a posve male bebe mogu ispružiti ruku i dohvatiti ih.

BITAN SAVJET
Nije sigurno držati bebu na razini poda u kuhinji, stoga je dobra ideja nabaviti stolicu za hranjenje prikladnu za novorođenče.

FINANCIJSKA PITANJA
Do sada ste morali imati dovoljno samo za otplatu kredita i novu haljinu. S mališanom na putu morat ćete o financijama šire razmišljati.

>> Misli li vaš muškarac da je i on trudan?

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

Nemojte nerazumno trošiti. Prije nego što se beba rodi, potrebna vam je samo kolijevka, dobra kolica i nešto odjeće. Kada beba stigne, bolje ćete moći odrediti što vam je potrebno. Budite razumni i kada kupujete ono osnovno. Neke se stvari mogu posuditi od prijatelja i obitelji.

Razmislite i o životnom osiguranju, otvaranju štednje za bebu i drugim mogućnostima koje bi vam mogle pomoći u budućnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju