Ulaskom naše zemlje u Europsku uniju 2013. godine otvara se i mogućnost za zapošljavanje građana Hrvatske u institucijama EU. Tvrtka Projectus grupa prva je pokrenula radionice 'EU karijera' kojima hrvatske građane žele pripremiti za natječaj za zapošljavanje u institucijama Europske unije

Prva radionica održava se u subotu, 5. svibnja u Hotelu Palace, u Zagrebu. Voditelj je Marcus Delacor (Euphorum, njemački stručnjak za EU). Radionica je na engleskom, a polaznici će saznati kako se može zaposliti u EU i kako izgleda selekcija, rješavat će zadatke slične stvarnima te dobiti niz savjeta za uspješnije testiranje.

Brojne su pogodnosti rada u jednoj od najbolje plaćenih administracija na svijetu: dinamičan i odgovoran posao, mogućnosti usavršavanja i odlična plaća i za europske prilike. Stoga je i konkurencija velika, 2011. bilo je čak 40.000 prijava iz cijele EU pa je važna dobra priprema.

Brojne su pogodnosti rada u administraciji EU: dinamičan i odgovoran posao, mogućnosti usavršavanja i odlična plaća i za europske prilike

Europski ured za odabir kadrova (EPSO-European Personnel Selection Office) na razini cijele EU provodi godišnje natječaje za zapošljavanje u tijelima Unije. Državljani zemalja članica mogu se prijaviti na testiranje za pozicije administratora (službenici s VSS koji rade na osmišljavanju i provedbi europskih politika i prevoditelji) i asistenata (tehničko i pomoćno osoblje, SSS). Ocjenjuje se analitičnost i umijeće rješavanja problema, komunikativnost, usmjerenost na rezultate i kvalitetu, spremnost na učenje, sklonost timskom radu i organizacijske sposobnosti.

Prvi korak je zahtjevan test verbalnih i numeričkih vještina, sposobnosti apstraktnog mišljenja te situacijskog prosuđivanja na računalu. Drugi korak uključuje studije slučaja, usmene prezentacije, grupni rad te intervjue, pri čemu se ocjenjuje profesionalna stručnost i poznavanje stranih jezika.

Projectus grupa bavi se edukacijama i prevođenjem, a radionice o zapošljavanju u institucijama EU provodi u suradnji s njemačkom tvrtkom Euphorum. Kroz ove će radionice polaznici će saznati kako se može zaposliti u tijelima EU, te kako izgleda sam selekcijski postupak. Moći će rješavati primjere testova i dobiti niz savjeta o tome kako biti što uspješniji na testiranju.

Više informacija na www.projectus-grupa.hr te na www.facebook.com/EUkarijera

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju