Nakon što ste se pozabavili uređenjem kuće ili stana, preporučamo da toplo proljetno vrijeme iskoristite za uređenje ili preuređenje apartmana. Bez obzira na to što ga koristite samo sezonski, nije na odmet posvetiti mu nešto više pažnje u proljeće.

Kvalitetnim uređenjem i opremom, pravilnim rasporedom te uz pomoć malih trikova i savjeta stručnjaka možete postići toplu i ugodnu atmosferu bez obzira na kvadraturu apartmana.
Prije razmještaja i uređenja razmislite o zidnim i podnim oblogama. Posljednjih je godina sve primjetnija upotreba tapeta različitih uzoraka i materijala u cijelom prostoru ili kako bi se samo naglasio dio zida ili prostorije. Obratite pozornost na glavne svjetlosne izvore u apartmanu jer ćete ipak najveći dio vremena ovdje provesti upravo za vrijeme ljeta kada su dani najduži i želite što više uživati u danjem svjetlu te ga iskoristiti u prostoru.

Funkcionalnost na prvome mjestu

Funkcionalnost i dobra organiziranost prostora na prvom je mjestu kod uređenja apartmana. Nemojte zaboraviti da ipak najveći dio godine boravite u svom domu a sve stvari koje inače imate 'doma' ne trebaju vam i u apartmanu.

Apartman možete lijepo urediti koristeći znatno manji broj elementa. Ukoliko raspolažete manjim prostorom, možete ga povećati pametno koristeći boje i uzorke, rasvjetu i materijal. Jedan od najčešće korištenih trikova za povećanje ulaznog prostora, kojeg su prodavači namještaja već integrirali u svoj asortiman, je postavljanje ogledala uz ormarić za cipele i odlaganje odjeće.

Boje koje se preporučaju kada želite prostor vizualno učiniti većim su upravo nježne i prozračne, svjetlije boje. Upotrebom višenamjenskih komada namještaja imate priliku značajno uštedite na prostoru a istovremeno izbjeći efekt prenatrpanog, malog prostora.

Opremanje dnevnog boravka

Za opremanje dnevnog boravka apartmana preporuča se sofa, dvosjed ili trosjed na razvlačenje koji su odlični ukoliko ponekad poželite u manjem apartmanu ugostiti i prijatelje – a opet, kada njih nema, uživati s obitelji pred televizorom. Za dnevni boravak isplanirajte i klupski stolić, a dekorativne jastučiće i deke možete uredno pospremiti u tabure koje će poslužiti kao dodatan prostor za sjedenje. Umjesto popularnih polica, televizor jednostavno možete postaviti – na zid.

Kuhinja i blagavaonica

Osim namještaja za dnevni boravak i u kuhinji možete kombinirati stolove na razvlačenje kojih danas ima sve više u ponudi. Kako ne bi uzalud trošili kvadrate, poslužite se trikom i prostor između kuhinje i dnevnog boravka razdvojite šankom za kojim se može i jesti. U kuhinji isplanirajte što više ladica i polica i što manje kućanskih aparata. Na tržištu postoje radne kuhinje minimalnih dimenzija. U 200 cm dužine takvog složenog elementa ukomponirani su sudoper, hladnjak, štednjak, napa i mikrovalna pećnica.

Spavaća soba prostor je za opuštanje

Spavaća soba u apartmanu treba biti što jednostavnija pa je dovoljan krevet i veći garderobni ormar na čijem dnu možete predvidjeti prostor za odlaganje prtljage. Krevet s integriranim ladicama za spremanje posteljine najbolje je rješenje. Kako se ipak radi o spavaćem prostoru, preporuča se osigurati mogućnost potpunog zamračenja prostora pomoću tamnijih zavjesa ili vanjskih roleta. Na zidove spavaće sobe možete postaviti zabavne police za odlaganje knjiga i različitih drugih predmeta.

Uređenje vanjskih prostora apartmana

Ipak, kod apartmana, vikendica i kuća za odmor najvažniji nam je vanjski prostor. Ukoliko imate mali dio vrta, balkon ili u najboljem slučaju krovnu terasu – iskoristite dekorativno bilje, posadite ga u ukrasne posude u boji ili direktno u zemlju ukoliko se radi o otpornim biljkama i uredite maleni kutak u kojem ćete zasigurno provesti najviše vremena sa obitelji i prijateljima.

Odaberite neki od vrtnih kompleta za sjedenje no kod odabira pripazite da se radi o kvalitetnim materijalima i izvedbi – jer upravo će vanjske garniture biti podvrgnute visokim ljetnim temperaturama, kiši i suncu pa se isplati uložiti nešto više novaca, kako biste što duže u njima mogli uživati.

Ponudu možete pronaći u Centru namještaja Solidum na Jankomiru u Zagrebu, Škorpikova 11, gdje je preko 60 trgovina namještajem, dekorima, rasvjetom i pratećom opremom, svaki dan od ponedjeljka do subote 9 – 21 h. Osigurane su brojne pogodnosti za posjetitelje, akcije, pokloni a posebno su atraktivne vikend akcije uz popuste do 50%. Prijavite se na solidum newsletter i saznajte na vrijeme sve novitete i posebne ponude. Više na www.solidum.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju