Poznat vam je onaj osjećaj koji prati novogodišnja obećanja i odluke koje donosimo? Niste li istu listu napravili i prošle ili pretprošle godine? I koliko ste toga ispunili? Pitanja su to na koja sasvim opravdano odgovore pokušavaju pronaći brojni stručnjaci koji otkrivaju kako doskočiti kršenju novogodišnjih odluka

Novinari 'The Wall Street Journala'  istražili su zbog čega smo olako skloni sami sebi zadavati zadatke od kojih, sudeći po istraživanjima, ali i ponavljanju, još lakše odustajemo.

Razlozi zbog kojih novogodišnje odluke propadaju
Znanstvenici pretpostavljaju da težina u provođenju novogodišnjih odluka leži u tome što ljudima nije lako promijeniti ustaljene obrasce ponašanja i navike. Za to je potreban izniman trud pa visok postotak onih koji odustaju nije ništa neobično.
Pogotovo ako se u obzir uzme da se većina takvih odluka odnosi na odvikavanje od pušenja, masne hrane, slatkiša i ostalih poroka te želja za tjelovježbom.

Spas u dosljednosti i izradi 'akcijskog plana'

Kako su takve aktivnosti povezane s našim nesvjesnim dijelom uma, teško ih je mijenjati i činiti automatskim. Za takvo nešto potrebna je upornost i konstantna koncentracija pa znanstvenici preporučuju prvotnu izradu 'akcijskog plana'.

Primjerice ako netko želi smršavjeti, konstantno si mora govoriti nešto poput: ako sam gladan, između obroka pojest ću samo jabuku.

Nakon nekog vremena ta bi izjava trebala dobiti na snazi i dovesti do promjene nezdravih prehrambenih navika. Ali to je samo banalan primjer motivacijskih tehnika koje pojačavaju samokontrolu.

Metoda postepenog odvikavanja je najučinkovitija

Ako ste stvarno uporni i uvjereni da ćete, ma što god odlučite, izdržati dulje od šest mjeseci, krenite s onim manjim 'lošim' navikama pa se postupno orijentirajte na teže promjenjive.

Takva metoda povećat će šanse za uspjeh pa možda sljedeće godine u ovo doba više nećete donositi još jednu 'staru odluku' niti osjećati neizbježni 'deja vu'.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju