Ako živite u Zagrebu ili u većem gradu u Dalmaciji, ako ste mladi, obrazovani, s prihodima iznad 8500 kuna po kućanstvu, sretniji ste od većine građana, pokazalo je najnovije istraživanje Nacionalni indeks sreće

Građani Zagreba i Dalmacije daleko su zadovoljniji od prosjeka Hrvatske, dok su najnesretniji građani Like, Korduna i Banije, pokazalo je posljednje istraživanje Nacionalnog indeksa sreće. Najveći je indeks sreće zabilježen kod građana mlađe dobne skupine koji žive u velikim sredinama, dok je kod muškaraca značajno viši nego kod žena.

Obrazovaniji i oni s najvišim prihodima (iznad 8500 kn za sve članove obitelji) mnogo su zadovoljniji od ostalih građana. Zanimljivo je međutim da su kućanice najnesretnija skupina u Hrvatskoj, nesretnije od nezaposlenih, ali i od umirovljenika. Opća razina NIS-a u listopadu blago je smanjena i to najviše zbog pada dviju komponenti, zadovoljstva osobnim i socijalnim razvojem

Na zadovoljstvo osobnim i socijalnim razvojem utječe naš osobni razvoj, obitelj i prijatelji, mjesto u kojemu živimo te država.
Upravo je pad zadovoljstva državom najviše utjecao na nižu opću razinu NIS-a. Kako su pokazale i naše prijašnje analize po regijama i sada su se dvije iskazale kao najbolje za osobni i socijalni razvoj, Zagreb i Dalmacija te sjeverna Hrvatska kao najnepovoljnija.

Kad je riječ o dobi najnezadovoljniji su Hrvati srednjih godina (od 35 do 54), jer su najmlađi (od 15 do 24) i stariji (od 55 do 64) te iznad 65) značajno zadovoljni svojim osobnim razvojem i socijalnom okolinom.

U odnosu na prethodni mjesec znatno se pogoršalo i emotivno stanje građana najviše zbog zbog velike odsutnosti ljubavi. Nešto manja izraženost emocija - poput zabrinutosti, tuge, ljutnje i stresa - ukazuje na porast ravnodušnosti građana, no uočljiv je istodoban značajan pad u doživljajima svih pozitivnih, ispunjujućih emocija, poput ljubavi, sreće, smijanja, užitka i poštovanja.

Promatrano regionalno (ponovno) Zagrepčani i Dalmatinci
svoje emotivno stanje ocjenjuju najboljim, a stanovnici Like, Korduna i Banije najlošijim.

Emotivno stanje građana u sredinama iznad 100.000 stanovnika značajno je bolje u odnosu na sve manje sredine.

>> Zašto su žene danas nesretne?

>> 9 znakova da ste sretniji nego što mislite

Promatrano po dobnim skupinama vidljiv je trend pogoršanja emotivnog stanja građana s porastom životne dobi, dok je emotivno stanje muškaraca značajno bolje u odnosu na žene. S rastom obrazovanja emotivno stanje značajno se poboljšava, a najlošije emocije imaju kućanice i umirovljenici.

Zanimljivo je da građani ne očekuju pogoršanje života u sljedeće dvije godine, a dublja bi analiza pokazala je li to odraz njihove ravnodušnosti ili (neutemeljnog) optimizma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju