Sve topliji dani kod mnogih će potaknuti želju za klimatiziranjem doma. Pravilnim odabirom uređaja može se uštedjeti i 1300 kuna u godini samo na računima za električnu energiju. Provjerite na što je sve potrebno obratiti pažnju

Često se za klimatizacijski uređaj odlučimo tek kad vrućine postanu neizdržive pa na ugradnju treba dugo čekati jer prodavatelji imaju pune ruke posla, pa izvan sezone ugradnja može biti i besplatna i brža. Pri kupnji valja paziti na odlike koje mogu donijeti uštede, jednako kao što treba pravilno servisirati klimu kako bi njen učinak bio zdrav i optimalan.

Neovlašteni monteri

Odabirom uređaja može se uštedjeti i 1300 kuna u godini samo na računima za električnu energiju odlučimo li se za invertersku klimu (izračun se odnosi na 120-dnevnu uporabu uređaja po 8 sati na dan). Takav uređaj radi maksimalnom snagom dok ne dosegne željenu temperaturu, kada smanjuje učinak, a time i potrošnju. Uređaj Fix-speed pak cijelo vrijeme troši jednako struje. Pri montaži prednost treba dati ovlaštenu monteru jer je gubitak jamstva zbog nestručne a jeftinije montaže znatno veća šteta.

>> Kako urediti dom: Pet ključnih elemenata

>> Makeover doma: Život u stilu šarenih bombona

'Neovlašteni monteri često nemaju alat za testiranje sustava pri puštanju u rad. Ako u sustavu nedostaje plina ili ga instalacija negdje pušta, uređaj neće raditi pravilno, a rizik od kvara vrlo je visok', ističe Marko Đurić iz tvrtke Veka-ing.

Zrak koji udišemo u klimatiziranim prostorima trebao bi biti bez prljavštine, prašine, bakterija, virusa, plijesni, alergena, pa i neugodnih mirisa.

Dezinficirati filtre

Samo takav pozitivno će djelovati na zdravlje, a može spriječiti nastajanje i razvoj alergija i bolesti dišnih putova. Uputno je napraviti godišnji servis služite li se klimom više od 60 dana u godini. Pritom treba napraviti dezinfekciju isparivača unutarnje jedinice, isprati ili zamijeniti filtre i provjeriti odvod kondenzata jer ako je odvod začepljen, kondenzat može procuriti duž pročelja izvana.

Najjeftinije klime često uzrokuju probleme pri održavanju

Po 1000 do 2500 kuna prodaju se klime niske klase nepoznatih imena. Za njih je upitan kasniji servis i rezervni dijelovi, solidno hlade, a slabo griju, bučne su, više troše i ne traju dugo. Između 2500 i 4000 kuna stoje klime poznatijih imena, ozbiljnog uvoznika koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. Dobro hlade i prilično dobro griju do 0 ° C, a nisu prebučne. Za 5000 do 10.000 kuna prodaju se japanske klime. Rade odlično godinama pa vrate razliku uložena novca. (Agencija VLM)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju