Drugi po redu Festival o pravima djece koji organizira UNICEF Hrvatska održat će se od 18. do 21. studenog, a prikazat će 36 filmova čiji su autori djeca i mladi. Domaćica festvala je glumica Leona Paraminski

Ovogodišnji, drugi po redu Festival o pravima djece koji organizira Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Muzejom suvremene umjetnosti prikazat će sveukupno 36 filmova čiji su autori djeca i mladi.

Tijekom četiri dana festivala, od 18. do 21. studenog, koliko traje ovogodišnji Festival o pravima djece gledatelji filmova u redovitoj kino distribuciji moći će vidjeti izbor od 18 filma iz recentnog domaćeg filmskog i videostvaralaštva djece i mladih.

>> Leona Paraminski razoružava pogledom

Osim domaćeg stvaralaštva, prije filmova prikazivat će se i jednominutni filmovi iz međunarodnog projekta One minute junior. 18 filmova iz Senegala, Vijetnama, Kirgistana, Moldavije, Njemačke i Ukrajine govore iz dječje perspektive o problemima djece i mladih u tim zemljama.

Festival se vezuje uz 20. studeni kada se obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta

Domaćinsku palicu od Leona Lučeva, prošlogodišnjeg domaćina Festivala, u ovogodišnjem izdanju Festivala preuzima filmska i kazališna glumica, Leona Paraminski.

Iako joj je tek 31 godina, iza nje su brojne kazališne i filmske uloge, Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu te nagrade i gostovanja na međunarodnim filmskim festivalima.

Na likovni natječaj na temu 'TKO SAM JA? TKO SMO MI?', koji je raspisao UNICEF u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, te s Muzejom suvremene umjetnosti pristigla su 352 rada!

Organizatori Festivala pozvali su djecu i mlade da kroz nove medije podijele s javnošću priču o tome kako žive djeca i mladi u Hrvatskoj.

Fotografije i digitalne ilustracije bit će predstavljen, kroz različite formate, tijekom četiri dana Festivala o pravima djece u Muzeju suvremene umjetnosti.

Festival je nastavak prošlogodišnjeg Filmskog festivala o pravima djece koji se održao u zagrebačkom kinu Europa.

Festival se i ove godine vezuje uz 20. studeni kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta kojom je svijet dao sebi u obavezu svakome djetetu osigurati temeljna prava, među kojima su i stvaralaštvo i sudjelovanje u javnome životu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju