U današnje vrijeme, ugradbeni ormari dobili su novu dimenziju. Više to nisu samo funkcionalni elementi, već dobivaju i svoju estetsku funkciju.

Sama unutrašnjost ormara može se prilagoditi potrebama i željama, a klizna vrata koja ih skrivaju mogu biti raznih dezena, oblika, ukrašena intarzijama, naljepnicama, lakiranim i foto staklima.

Ormar više nije samo komad namještaja, on postaje ukras u prostoru poput slike ili neobično oličenog zida, a u prostor može unjeti vedrinu, sofisticiranost ili jednostavno igru.
Prednost je ovakvih ormara što skrivaju veliki prostor za pospremanje stvari, od odjeće do raznih sitnica. Nekada su ugradbeni ormari mogli biti samo dio neke garderobe, hodnika ili spavaće sobe.

>> Savjet dizajnera: Bojama povećajte svoje kvadrate

>> Pogledajte najbolniji lov na vjenčani buket

Danas, kako su nam stambeni kvadrati sve manji, oni pronalaze svoje mjesto i u dnevnim sobama. Tada nam je važno da uz funkciju zadovljimo i estetiku. Prednost je ugradbenih ormara naspram klasičnih velika. Primjer tome su male prostorije s uskim prolazima gdje nema dovoljno mjesta za otvaranje krilnih vrata, također u potkrovljima gdje možemo pod kosinom napraviti klizne sisteme i na taj način značajno uštediti prostor.

Pri projektiranju često se koriste razne vrste motiva i tehnika za dobivanje efektnih površina kliznih vrata. Osobno često koristim izradu naljepnica koje se lijepe na glatke iverale ili izradu fotostakla, koje podrazumijeva direktan print na staklo.

Često se u malim hodnicima koristi zrcalo kao površina na kliznim vratima jer se na taj način omogućava vizualno povećenje prostora. Preporuča se također i u uskim, tamnim sobama kojima često nedostaje prirodne svjetlosti.

Postoje i motivi ispuna za vrata od prirodne i umjetne kože (krokodil, zmija, zebra, leopard uzorak), zatim imitacije raznih metala (srebro, zlato, bakar i sl.) koji također mogu personalizirati prostor.

Na tržištu postoje različite mogućnosti kako učiniti klizne ormare nečim više od običnih, dosadnih ormara!

Savjetuje Bosiljka Antolković, dizajnerica interijera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju