U ljubavi nema čarolije, to je čista kemija, tvrdi znanstvenik koji proučava molekule ljubavi. Kako nastaju i kada nestaju kemijski spojevi i imaju li svoj rok trajanja?

Što se događa u nama kada i na sam spomen najljepše, najdraže, najčarobnije osobe na svijetu srce kuca brže, koljena klecaju a osmijeh se razvuče od uha do uha?

Psiholozi kažu kako je ljubav najčešće rabljeni pojam u životu. Postoji mnoštvo definicija koje ju opisuju, no ljubav je potpuno subjektivni pojam. Mladi znanstvenik Marko je izlaganjem biokemije ljubavi odnio pobjedu na međunarodnom natjecanju.

'Neki kažu da je ljubav hormonalni poremećaj što zapravo i nije daleko od toga', rekao je Marko.

Ljubav je kemija, a Marko je kemičar pa nije čudno što je upravo nju izabrao za temu istraživanja. Fraza da ljubav dolazi kroz želudac je zapravo je potpuno netočna jer ljubav dolazi kroz nos. Ono što nas privlači drugoj osobi je njezin miris.

'Čitav niz biokemijskih promjena u našem organizmu između ostalog lučenje jede male molekule koja se naziva feniletilamin odnosno u žargonu molekula ljubavi', pojasnio je Marko u emisiji Provjereno.

Prema feromonima biramo osobu koja ima potpuno drukčiji imunološki sustav od našeg kako bi eventualna nova generacija bila još bolja i otpornija.

Iako bismo ju mogli nazvati molekulom zaljubljenosti, molekula ljubavi je upravo prva faza ljubavi. U mozgu djeluje na sličan način kao i droga amfetamin.

'Obje molekule i amfetamin i molekula ljubavi smanjuju aktivnost u onim regijama mozga koje su zadužene za nekakvo racionalno razmišljanje, priča Marko.

Zato često kažemo kako je ljubav slijepa. No ta sljepoća je privremena i uskoro nas mane donedavno savršenog bića počnu bosti ravno u oči.

'S vremenom razina feniletilamina odnosno te molekule ljubavi se smanjuje i vraća u normalu, teško je reći kada će se to dogoditi, neka istraživanja su rekla između nekih 3 do 5 godina', objašnjava Marko te dodaje kako prelaz iz zaljubljenosti u ljubav regulira jedna druga molekula koja je nešto veća, naziva se oksitocin ili ljubavno ljepilo.

Na pitanje koliko će držati to ljepilo znanstvenici nemaju odgovor, stvar je vrlo individualna, no čak se i ljepilo katkad osuši.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju