Darovita djeca imaju jednake šanse da uspiju ili propadnu u životu, pokazalo je najnovije istraživanje koje kaže kako od 210 nadarene djece samo tri posto kasnije u životu ispunilo svoje ciljeve

'Sa šest ili sedam godina darovita djeca pokazuju potencijal za velike stvari, no mnogi od njih kasnije završe zarobljeni u situacijama zbog kojih su na neki način onemogućeni u napredovanju', tvrde znanstvenici koji su radili na najopsežnijem istraživanju ikad provedenom.

Profesorica Freeman pratila je razvoj djece, nadarene u matematici, umjetnosti i glazbi, od 1974. godine. U mnogim su slučajevima roditelji pred njih postavljali preveliki pritisak, dok su neki uvijek bili izdvajani iz redovne nastave i na kraju završili usamljeni i bez prijatelja.

'Biti nadaren znači lakše se nositi s intelektualnim poteškoćama, ali ne i emocionalnim. Želim naglasiti kako se tu radi o normalnim osobama koje se suočavaju s posebnim izazovima i ponekad prevelikim očekivanjima, zbog čega su često nesretni', kaže Freeman.

>> Što kad se roditeljski stavovi sukobe?

Prevelika očekivanja znaju ih potaknuti da dignu ruke od svog talenta, pa na kraju umjesto da upišu fakultet odluče raditi kao konobari. Neka djeca su talentirana za više područja, zbog čega im je teško odabrati samo jedno kojem bi se posvetili.

'Za djecu je važno da im se ne oduzme djetinjstvo zbog kreativnosti, jer zadovoljno djetinjstvo je baza za kasniji uspjeh', zaključuje profesorica Freeman.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju