I dok neki roditelji žele biti originalni pri odabiru imena, drugi teže tradicijskim i obiteljskim vrijednostima. No postoje imena za djecu koja već pet godina za redom ostaju na samom vrhu po popularnosti. Lana, Mia i Luka oborili su sve rekorde

Iako su tradicionalna imena polako, ali sigurno isplivala na površinu, u želji da njihovo dijete bude posebno roditelji su sve skloniji odabiru posebnih, neobičnih i stranih imena.

Prije 10 godina Hrvatskom su vladale Ljubice, Marice, Dragice, Marije i Nade dok su prošlu godinu obilježila nešto modernija, kratka imena poput Ema, Nika, Sara, Dora i Mia. Kod dječaka je situacija bila puno predvidljivija pa su Marko, Luka, Ivan, Petar i Karlo ostali na tronu najpopularnijih.

No trendove imena diktiraju i različita događanja vezana za osobe iz javnog života. Tako se nakon koncerta grupe U2 u Zagrebu pojavili dječaci imena Bono, a ime Ivano, po našem najboljem rukometašu Ivanu Baliću još uvijek se smatra vrlo popularnim.

Ove godine vrlo su popularna imena Neo i Leni, a slično je i sa ženskim imenima pa se u Hrvatskoj našla i pokoja Rijana ili Rihanna, dok je nakon popularne tetralogije Sumrak saga ime Bella sve popularnije kako u svijetu tako i u našim krajevima.

>> Isprobajte trikove za pamćenje imena

>> 4 najveće muke novopečenih mama

No iako roditelji teže za originalnošću veliki broj parova sve se više odlučuju na vječna imena koja su uvijek imala svoje mjesto u povijesti.

Stručnjaci za imena objašnjavaju kako nesigurna vremena poput gospodarske krize i socijalne nepravde ljude obično nagnaju da se okrenu trajnim i sigurnim vrijednostima poput obitelji i vjere pa su tako kršćanska, biblijska te obiteljska imena ponovno u trendu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju