Hrvatska je dočekala najveću izložbu Barbika i Lego kocki, koja će se održati u Hypo Centru u Zagrebu, od 15. do 21. svibnja 2012., svaki dan od 9 do 19 sati

 

Lutkice Barbie i Lego kocke najuspješnije su i najpopularnije igračke na svijetu. Izložba je namijenjena cijeloj obitelji, jer te igračke roditelji kupuju svojoj djeci. Neki će posjetitelji u izložbi moći naći i svoju omiljenu barbiku iz djetinstva i diviti se njezinoj mnogostranosti te spominjati se svog djetinstva.

>> Barbie kao najveća modna faca

>> Najskuplja barbika na svijetu za borbu protiv raka dojke

Barbie je moderna verzija lutke za oblačenje, nmoderna verzija lutaka koje su postojale čak i u antičko doba. Ruth Handler, jedna od osnivača kompanije Mattel, imala je kćerku Barbaru, koja se također igrala takvom lutkom. To je inspiriralu njezinu majku, da stvori trodimezionalnu verziju te lutke za oblačenje, obučeno po zadnjoj modi te ukrašenu s trendi modnim dodacima. Lutka je dobila ime po kćerki Barbari, i tako je svijet dobio lutkicu Barbie. Dali ste znali, da je prva lutka Barbie bila predstavljena 9. ožujka 1959. godine na sajmu igračaka u New Yorku.

BARBIE s prihodom od 3.6 bilijuna američkih dolara, najbolje je prodavana igračka svih vremena. Lutka BARBIE na svijetu proda se svake 3 sekunde. Do danas, Barbie nikad se nije udala ili imala djecu, a tokom godina imala je više od 60 profesija.

 

Lutku Barbie u različitim profesijama, Barbie u različitim kreacijama i porodicu i prijatelje Barbie, sve to i još mnogo toga čete moći vidjeti na najvećoj europskoj izložbi Barbika i Lego kocki u Zagrebu. Barbie je uvijek pratila modu i modne trendove, ali i transformirala svoj izgled kako u skladu s vremenom. Za Barbie su radili i poznati modni kreatora, od Oscara de la Rente do Calvina Kleina.

Ruth Handler u jednoj prilici izjavila je: 'Lutka prodaje modu i moda prodaje lutku. Kada je riječ o odjeći Barbie, najviše ljudi najprije pomisli na roza boju, a u početku to nije bilo tako. BARBIE je oduvijek pratila modne trendove i nosila trendovske boje.'

Priča o Lego kockama
Priča o LEGO kockama počela je u Danskoj 1932. godine. Ole Kirk Christiansen je u Billundu, u južnom dijelu Danske, otvorio stolarsku radionicu za proizvodnju drvenih igračaka. U svojoj radionici napravio je natječaj za najbolje ime, a na kraju je pobijedila njegova ideja: LEGO – kombinacija danske fraze 'LEg' in GOdt' (igraj dobro).

Otprilike 15 godina kasnije, Christiansen otkrio je idealan materijal za proizvodnju igračka – plastiku. Bio je prvi u Danskoj, koji je kupio modelirni stroj. 1949 godine razvio je prototip LEGO kocke, koja još uvijek oduševljava djecu i odrasle. U nizu godina ta kocka razvila se u popularnu igračku, koju poznajemo danas.

Jeste li znali?
• postoji oko 2.400 različitih komada LEGO proizvoda, plus 90 različitih boja i 30 različitih materijala.
• postoji 915.103.765 različitih načina da se kombinira šest kockica na osam kružića, iste boje.
• ako biste izgradili stup od 40.000.000.000 LEGO kockica, dosegao bi čak do mjeseca.

Izložba je proputovala već polovicu svijeta: bila je prikazivana u Lisabonu, Ateni, Solunu, Budimpešti, Bratislavi, Bukareštu, Varšavi, Münchenu, Hamburgu, Frankfurtu, Stuttgartu, Lajpzigu, Beču i Ljubljani, a sada je konačno stigla u Zagreb. Na izložbi možete pogledati više od 1.000 eksponata, a najmlađe očekuju dječje radionice, natjecanja i nagrade!
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju