Chevrolet u Hrvatskoj i ove godine okuplja talentirane studente kreativnim natječajem za učenike i studente umjetničkih škola, fakulteta i akademija – 'Mladi Kreativni Chevrolet'

U ovogodišnjem, petom izdanju natječaja osim studenata zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, sudjelovali su i studenti s Akademije dramskih umjetnosti te Grafičkog fakulteta iz Zagreba i to u tri natjecateljske kategorije: fotografija, video i moda.

Tijekom 2011. godine Chevrolet slavi 100. godišnjicu postojanja te je stoga i u fokusu ovogodišnjeg natječaja upravo 100-ti Chevroletov rođendan. Sudionici ovogodišnjeg kreativnog natječaja 'Mladi Kreativni Chevrolet' trebali su kroz svoje kreativne radove dati viđenje ove obljetnice, pronaći inspiraciju u prošlim vremenima, povezati staro i novo, prikazati promjene koje donosi vrijeme.

Nacionalni članovi žirija ovogodišnjeg natječaja 'Mladi Kreativni Chevrolet' su istaknuti pojedinci iz svijeta mode, umjetnosti i medija: modni dizajner Zoran Mrvoš, fotografkinje Mare Milin i Mara Bratoš, modna kritičarka i novinarka Ana Lendvaj, modna urednica Vanja Ljubić, te Jasna Stilinović, PR direktorica Chevroleta za Centralnu i Istočnu Europu.

Zadatak žirija bio je izabrati najbolje radove među 51 koji je pristigao na natječaj. U ovoj prvoj fazi kreativnog natječaja 'Mladi Kreativni Chevrolet' žiri je odabrao pobjednike u kategorijama fotografije i videa. Martina Krznarić sa zagrebačkog Grafičkog fakulteta pobjednica je kategorije fotografija, a najbolje ocijenjeni video zajedničko je djelo Gašpera Milkoviča Biloslava i Nevena Petrovića sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Članovi žirija odabrali su i deset finalista u natjecateljskoj kategoriji MODA. Odabrani finalisti ovih dana započinju s finalnom izradom haljina koje će biti predstavljene na modnoj reviji u lipnju ove godine u Zagrebu, a tijekom koje će biti odabran i nacionalni pobjednik u ovoj kategoriji.

Pobjednici u natjecateljskim kategorijama fotografije i videa već sada su odabrani kao predstavnici Hrvatske na europskom natjecanju 'Mladi Kreativni Chevrolet' koje će održati u jesen ove godine. Lokacija velikog međunarodnog finala još uvijek se drži strogo čuvanom tajnom, a bit će objavljeni nakon što budu poznati pobjednici i međunarodni natjecatelji svih kategorija!

Zadatak za natjecatelje u kategoriji fotografije je zabilježiti stotinu godina povijesti u jednoj jedinoj fotografiji, a koja obilježava Chevroletovu stogodišnjicu postojanja. Fotografija bi trebala oživotvoriti prošlost, no istovremeno stvoriti vezu s modernim proizvodima, uključujući novi model automobila Chevrolet Orlando.

U kategoriji videa sudionici su imali za zadatak napraviti poticajnu videopozivnicu za dolazak na proslavu prvih 100 godina Chevroleta. Od natjecatelja se tražio kratak (kreativni) video uradak kojim će osim poziva na proslavu biti predstavljen i Chevrolet kao brand te automobili i tradicija Chevroleta, na način da uzvanici jednostavno ne mogu pronaći ispriku za eventualni ne dolazak na proslavu, mjesto gdje svi 'jednostavno moraju bit!'.

U kategoriji mode sudionici natječaja su se u potrazi za inspiracijom također vratili u prošlost! Natjecatelji su putujući kroz vrijeme, na početak prošloga stoljeća i vrijeme velikih promjena u modi - u 1910. godinu, kao kreativni zadatak natječaja trebali osmislit i prezentirat modne stilove koji su se izmijenili tijekom proteklih 100 godina, no prilagodivši ih današnjem vremenu. Od studenata se tražilo da osmisle modernu, privlačnu i praktičnu haljinu koju će hostese nositi na europskim sajmovima automobila gdje se predstavlja Chevrolet.

Imena nagrađenih studenata-natjecatelja po kategorijama:

FOTOGRAFIJA
l. mjesto: Martina Krznarić (Grafički fakultet)
ll. mjesto: Neven Petrović i Gašper Milkovič-Biloslav (ADU)
lll. mjesto: Smiljka Gustak (ADU)

VIDEO
l. mjesto: Gašper Milkovič Biloslav i Neven Petrović (ADU)
ll. mjesto: Igor Ilić i Tomislav Sutlar (ADU)
lll. mjesto: Pavle Krnjaić i Petar Strmečki (ADU)

MODA
Finalisti: Alma Delalić, Helena Drkelić i Višnja Mrdalj (grupa); Martina Frketić, Tea Gregl, Mirela Mitak i Tea Pavetić (grupa); Kristina Ivković; Matilda Sporiš; Josipa Ščapec; Ana Trišler; Mario Vijačkić; Aleksandar Žarevac.

'Mladi.Kreativni.Chevrolet!' je natječaj temeljen oko Chevroletovog branda koji se provodi u suradnji s školama, fakultetima i akademijama primijenjene umjetnosti i mode iz čitave Europe, a otvoren je za njihove učenike i studente. Chevroletov kreativni natječaj otvara natjecateljima mogućnost da se fokusiraju na specifične teme vezane uz sam Chevrolet brand, a da im pritom dodaju i nešto svoje. Natječaj je pokrenut 2007. godine, a ove godine provodi se u dvadeset europskih zemalja. Hrvatska se natječaju priključila 2008. godine!
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju