U Hrvatskoj se Dan Afrike ove godine obilježava u sklopu manifestacije Tjedan Afrike. Posjetitelje očekuju koncerti, izložbe, predavanja i ostali zanimljivi sadržaji

Dyalli, udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u Repulici Hrvatskoj, u suradnji s udrugom za promicanje ritma Drumtidam i Djembefora počela je tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana Afrike.

Otvaranje Tjedna Afrike u Zagrebu obilježeno je uz izložbu fotografija Rade Sarađena i uz sajam proizvoda, usluga i udruga vezanih za Afriku u Muzungu caffeu.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg Dana Afrike, koji je održan uz cjelodnevni program, četvrta po redu proslava zamišljena je u obliku sedmodnevnog festivala afričke kulture, glazbe i plesa sa izvođačima iz Hrvatske i inozemstva te popraćena okruglim stolom u Etnografskom muzeju posvećenom afričkom kontinentu danas.

'Obilježavanje Dana Afrike u Hrvatskoj počelo je još sedamdesetih godina, nakon čega je nastupilo dugogodišnje zatišje. Udruga Dyallii 2008. organizirala je cjelovečernji program i time ponovno počela obilježavati Dan Afrike. Ovo je četvrta godina zaredom da obilježavamo Dan Afrike, a broj posjetitelja iz godine u godinu raste. Upravo zbog velikog interesa, odlučili smo ove godine obilježiti Dan Afrike programom koji traje cijeli tjedan. Organizirali smo predavanja, edukativne sadržaje, koncerte i izložbe. Poseban naglasak smo ove godine stavili na djecu za koju smo organizirali zaseban program', istaknula je Kahithe Kiiru, predsjednica udruge Dyalli.

Posebne su atrakcije festivala plesač Gérard Diby (Obala Bjelokosti) koji će držati radionice zapadnoafričkih plesova te poznati perkusionist Séga Sidibé (Mali) koji će uz radionice zapadnoafričkih perkusija (djembe) nastupiti i na završnom koncertu predviđenom u nedjelju 29. 5. u Teatru &TD uz domaće grupe Naš mali afrobend, Djemebe (of) course i plesnu grupu Dyalli.

25. svibnja u čitavom svijetu odvijaju se razne manifestacije u spomen na 25. 5. 1963. godine kada su vođe 30 nezavisnih afričkih država u Addis Ababi (Etiopija) osnovali Organizaciju afričkog jedinstva, prvi savez većine zemalja afričkog kontinenta.

Osnovna ideja ovog programa jest upoznati hrvatsku javnost s različitim aspektima afričke kulture. Organizatori smatraju da se kroz upoznavanje daleke kulture u građanima razvija osjećaj tolerancije te na taj način bori protiv rasne i etničke diskrimnacije.

'Ideja vodilja cijele manifestacije jest da se o Africi ne govori samo u kontekstu bijede i siromaštva, već bogate kulture i svega lijepog što Afrika može ponuditi', za kraj je istaknula Kahithe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju