Izreka 'Nenasilje je oružje snažnih' Mahatme Ghandija misao je vodilja za sve one koji svojim ponašenjem promociraju toleranciju i različitost. 'Forum za slobodu odgoja' poziva sve njih da na međunarodni dan tolerancije koji se obilježava 16. studenog upale svijeću u svom prozoru i tako i na ovaj, simboličan način izraze podršku svijetu obojanom tolerancijom

Forum za slobodu odgoja pozvao je sve da danas, povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenog, upale svijeću ili lampion u svome prozoru s porukom 'Dosta je mržnje i netolerancije, želimo svijet obojan tolerancijom!', posebice stoga što posljednji slučaj pretučenog i na cesti ostavljenog dječaka u Gradištu kod Županje pokazuje kako živimo u društvu koje ne uvažava različitosti.

Međunarodni dan tolerancije je prilika da se svake godine podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima.

Uvažavanje različitosti i tolerancije nije nešto samorazumljivo, već proces koji se uči, stav koji se gradi, proces u kojem obitelj i društvo, a pogotovo obrazovni sustav ima veliku ulogu jer može održavati i promicati okolinu u kojoj se svaka osoba može slobodno izraziti i imati sigurnost da će ostali to prihvatiti i prigrliti.

Forum posebno naglašava važnost javnih osoba i svih onih koji obavljaju javne dužnosti na potrebu da vlastitim primjerom promoviraju toleranciju, pluralizam i ljudska prava.

Forum za slobodu odgoja je i pokrenuo kampanju 'Oboji svijet bojama tolerancije' čiji je cilj podići svijest o važnosti tolerancije u svakidašnjem životu, te osobnu predanost u promicanju tolerancije u svojoj okolini.

>> Oprez, sve potječe iz obitelji!

>> Autoritet- vještina koja se uči oblikuje

Jedna od aktivnosti kampanje je potaknuti škole da teme nenasilja i tolerancije uvrste u nastavu zbog čega je Forum izradio nastavne pripreme i radne listove za učenike koje svaki nastavnik može lako primijeniti u radu s učenicima i na taj način obilježiti Međunarodni dan tolerancije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju