Velikim humanitarnim koncertom pod nazivom 'Veliko srce malom srcu' koji će se održati u KD Vatroslav Lisinski 25. rujna prikupiti će se sredstva za nabavu potrebnih medicinskih uređaja te senzibilizirati javnost za male kardiološke bolesnike o kojima se ne zna dovoljno. Pridružite se i pokažite svoje veliko srce!

Uz nastup brojnih domaćih glazbenih zvijezda koje će pjesmom pomoći malim bolesnicima to mogu učiniti svi kupnjom ulaznica, pozivom na humanitarni broj telefona 060 90 95 ili uplatom na žiro račun udruge 'Veliko srce malom srcu'.

Svoje veliko srce za mala srca su pokazali i izvođači, tako da za male srčane borce 25. rujna u Lisinskom nastupaju: Big Band HRT-a, Zbor mladih Župe Svetog Josipa Izvor, Klinci s Ribnjaka, Mariachi Los Caballeros, klapa Kampanel, Neno Belan, Ivo Gamulin, Radojka Šverko, Zdenka Kovačiček, Krunoslav Kićo Slabinac, Ricardo Luque, Tedi Spalato, Gibonni, Martina Tomčić, Sandra Bagarić, Ivana Husar-Mlinac i Marija Husar-Rimac.

'Veliko srce malom srcu' je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim grješkama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Osnovni ciljevi Udruge su razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grješaka, potpora njihovome pravodobnom i pravilnom liječenju, prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove te pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i grješkama.

Činjenica je da se djeci s prirođenim srčanim grješkama, njihovo stanje ne može izliječiti, već samo palijativnim metodama (serijom operacija), lijekovima i stalnim nadzorom dovesti do stanja u kojem mogu tek dijelom živjeti poput zdrave djece. Zato u Udruzi djecu s kardiološkim problemima doživljavaju kao male ratnike, koji prolaze veliku borbu za život.

Dopredsjednica udruge Barbara Brzaj i sama je majka djeteta s prirođenom srčanom grješkom. Njezin sin Lovro rođen je s najkompleksnijom srčanom grješkom - sindromom hipoplastičnog lijevog srca. Od svih srčanih grješaka, najteži i najozbiljniji oblik je Sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem dijete nema lijevu klijetku. Jednostavno govoreći, HLHS djeca imaju pola srca. Na sindrom hipoplastičnog lijevog srca otpada 2,3 posto djece od ukupnog broja s prirođenih srčanim grješkama, a u pravilu je povezan s još nekoliko teških dijagnoza.

'Udruga Veliko srce malom srcu daje značajnu potporu roditeljima djece sa srčanim grješkama jer mogu uvijek saznati nove podatke i informacije koje se tiču dijagnoze njihovoga djeteta te razmijeniti međusobna korisna iskustva', naglasila je Barbara.

U Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije. Tim pedijatrijskih kardiologa, ali i kirurga te liječnika u intenzivnom odjelu, svakodnevno radi na dijagnosticiranju i otklanjanju dječjih srčanih grješaka. Nažalost, bez medicinskih uređaja ovi vrhunski stručnjaci ne mogu našoj djeci pružiti najbolju skrb.

Sve informacije o radu Udruge možete vidjeti ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju