Happy Meal poznatog lanca brze prehrane i njemu slični dječji obroci mogli bi uskoro ostati bez svog glavnog obilježja – poklon igračaka

Vlasti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji ovih su dana glasale o zabrani besplatnih igračaka unutar menija koji se reklamiraju kao dječji, a u kojima se uz igračke dobivaju i velike količine masnoća i kalorija.

Odluka o zabrani potaknuta je sve većim brojem pretile djece i jedan je od koraka koje se namjerava poduzeti kako bi se taj problem počeo rješavati.

Dok je u SAD – u svako treće dijete pretilo, što je postalo ozbiljan problem na razini cijele države, u Hrvatskoj je prema medicinskim kriterijima otprilike 600 tisuća osoba pretilo što nas svrstava na peto mjesto na europskoj ljestvici.

Prema riječima jednog od nadležnih za donošenje ove zabrane, zastupnika Kena Yeagera, zabrana igračaka bi trebala spriječiti restorane brze prehrane da se služe dječjom ljubavi prema igračkama kao mamcem kojim će ih činiti ovisnima o nezdravoj brzoj prehrani.

>> Od pretilosti pati čak 65 tisuća Hrvata

Istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da 10 od 12 obroka s igračkama premašuje preporučen unos kalorija za djecu.

Jedan od poznatih lanaca brze prehrane reagirao je na ovu odluku obrazloženjem da se na taj način neće riješiti problem pretilosti jer njegov uzrok nije u prehrani, nego prvenstveno u neaktivnosti djece i ovisnosti o televiziji i video igricama.

Vlasti u Kaliforniji smatraju da ova zabrana ima sličan učinak kao i ograničenje brzine u prometu ili zabrana pušenja u javnim prostorima – zaštititi druge od bezobzirnosti pojedinaca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju