Iako bi dojenje trebalo biti prirodni i najprisniji trenutak između majke i djeteta problemi se mogu dogoditi već kod prvih trenutaka hranjenja. Ako ste i vi jedna od majki koja se našla u situaciji s 'tisuću ako' evo rješenja za najčešće kamene spoticanja

AKO JE... VAŠE DIJETE STALNO GLADNO
Sve dok ga hranite na zahtjev, vaše bi dijete trebalo dobivati dovoljno potrebnog mlijeka, tvrde patronažne sestre. Ipak, ako baš i ne spava između podoja, možda ipak nije dovoljno sito.

Hranite dijete svaka dva do tri sata i uvjerite se da je ispraznilo jednu dojku prije nego što mu ponudite drugu – tako ćete biti sigurni da je pojelo ono masnije mlijeko, koje dolazi kasnije tijekom podoja, a koje će ga zasititi.

>> 10 zapovijedi koje olakšavaju život novim mamama

AKO... DOJENJE BOLI
Bolno dojenje često je posljedica nepravilnog položaja bebe na dojci i krivog prihvaćanja dojke. Možda beba nije dobro uhvatila areolu ili je predaleko od vaše dojke.

Bolno dojenje također može prouzročiti skraćeni frenulum kod djeteta (tj. skraćena resica koja povezuje dno jezika s donjim dijelom usne šupljine), što može stvarati probleme prilikom dojenja. Naime, skraćeni frenulum onemogućuje jeziku da se slobodno kreće.

Pogledajte ispod djetetova jezika i otkrijte je li mu frenulum napet. Ako jest, zamolite patronažnu sestru da provjeri ima li dijete taj problem. U tome slučaju djetetu će trebati napraviti frenotomiju, jednostavnu, nebolničku proceduru rezanja te resice (frenuluma).

>> Tijelo nakon poroda: Četiri istine i jedna laž

AKO... SE OSJEĆATE IZNEMOGLO
Začepljeni mliječni kanali u dojci također mogu prouzročiti bolno dojenje, jer tkivo oko začepljenog kanala može nateći i pritiskati ga. Ako se mlijeko nastavi proizvoditi u većoj
količini nego što ga dijete uspijeva posisati, ono će izlaziti iz mliječnih kanalića i ulaziti u tkivo dojke.

Tada tragovi mlijeka mogu ući u vaš krvotok i prouzročiti simptome nalik gripi, što je znak mastitisa. Svakako nastavite s dojenjem i ako imate blokirane kanaliće.

Sumnjate li na mastitis, nazovite svog liječnika koji će vam u tom slučaju prepisati antibiotike i savjetovati što vam je dalje činiti.

AKO... TREBATE DODATAN SAVJET ILI POTPORU
Nazovite svoju patronažnu sestru, SOS telefon za pomoć u dojenju udruge RODA (Roditelji u akciji) 01/61 77 520 ili 091/22 77 220, ili upitajte svog liječnika ili djetetova pedijatra za savjet. A možete se pridružiti i nekoj od grupa za potporu dojenja gdje ćete dobiti pregršt informacija o dojenju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju