Od spomena proljetnog čišćenja diže vam se kosa na glavi. No taj posao ne mora biti toliko neugodan ako si ga sami olakšate uz pomoć nekoliko trikova

Duga zima je ostavila traga i na našem raspoloženju. Stoga je proljetno otvaranje vrata suncu i prilika da sami sebe 'provjetrimo'. Kada se riješimo nepotrebnih stvari i počistimo svoju životnu okolinu, osjećat ćemo se bolje i iznutra.

No kako bi taj proces prošao što bezbolnije, pomoći će nekoliko savjeta:

Uzmite si dovoljno vremena
Zašto biste morali cijeli dom pospremiti u jednom danu? Cilj generalnog čišćenja nije da se osjećate što lošije, nego što bolje. Izbjegnite premorenost tako što ćete rasporediti čišćenje prema prostorijama. Primjerice, jedan vikend spavaću sobu, drugi vikend kuhinju, treći kupaonicu i tako dalje.

>> Zašto neka sredstva za čišćenje ne djeluju?

>> Kućanskim poslovima do savršenog tijela

Napravite raspored čišćenja
Kako ne biste započeli s jednim poslom, a završili na potpuno desetomu, napravite listu čišćenja. Najbolje je početi s čišćenjem u visinama (na ormarima, lusterima i sl.), zatim ispod namještaja, pa vrata i prozori, i na kraju podovi, na kojima je završio dio prašine s ostalih područja.

Cilj generalnog čišćenja nije da se osjećate što lošije, nego što bolje!

Učinite okružje ugodnijim
Pustite omiljenu glazbu dok pospremate. To će skrenuti pozornost s neugodnog posla i automatski vam popraviti raspoloženje. Također, nije zabranjeno priuštiti si pauzu i nagraditi se povremeno nečim slatkim. Ipak trebate nadoknaditi potrošenu energiju.

Riješite se nepotrebnih stvari
Stvari u kući koje ne koristite ali vam je teško odreći ih se jer imaju „emotivnu vrijednost“ s razlogom se zovu sakupljači prašine. Dakako, ne biste trebali baciti sve ono što samo budi uspomene i ništa više, ali razmislite o poklanjanju predmeta koje toliko dugo niste koristili da ste i zaboravili da ih imate, jer nekome će možda dobro doći, a vama omogućiti više slobodnog prostora.

Uključite ukućane
Svaki posao je lakši kad je timski rad na djelu. Stoga zaposlite i ostale ukućane tako što će svatko biti zadužen za jednu vrstu posla – usisavanje, brisanje prašine, pranje podova...
Svi pridonose prljanju, pa prema tome zašto ne bi i čišćenju.

Iako je put do njega manje ugodan, čist i obnovljen životni prostor najbolja je nagrada proljetnom čišćenju. A njime ćete skinuti teret ne samo s polica nego i sa svog zimskog raspoloženja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju