Prvi dan škole stresan je za cijelu obitelj. Školarci koji se nakon dugih ljetnih praznika vraćaju u klupe možda će pustiti i koju suzu, no nije lako ni roditeljima koji moraju organizirati prvih nekoliko dana dok cijela obitelj ne uđe u jesensku shemu!

Đačko doba je najljepše u životu, no dok će vam se školarci na to samo nasmijati i pitati se zašto se nakon dugog toplog ljeta moraju buditi uz zvonjavu sata te nositi tešku torbu teško da će povjerovati u to. Ipak oni koji ove jeseni ne kreću u prvi razred sve će podnijeti malo lakše od prvašića.

Za prvašiće je prvi dan škole značajan događaj, iako je to velika briga za cijelu obitelj uz male 'trikove' koji će pomoći cijeloj obitelji i to se može popraviti. Važno je od samog početka imati pozitivan stav, a ukoliko se toga pridržava cijela obitelj prvašić će uživati u odlascima u školu.

Pomognite sebi i svom školarcu!
Kada prođe jurnjava, strka i zbrka prvog dana škole i nađete se u mirnom i sigurnom okruženju svog doma započnite razgovor sa svojim školarcem. Prepričajte malom đaku prvaku dogodovštine iz svog djetinjstva te prije spavanja pročitajte priču vezanu uz školu.

Dijete će sigurno biti uplašeno zbog polaska u školu, njegove strahove nemojte zanemariti već ih poslušajte i ohrabrite ga.

Stvari koje školarac mora znati!
Nije neophodno da svako dijete već prvi dan škole zablista u pisanju ili računanju, to će gradivo savladati uz pomoć učiteljice i marljivog pisanja domaće zadaće, no ono što vi morate ponavljati s njim su vještine koje su mu također potrebne u školi. Svakodnevno ponavljajte odijevanje, obuvanje prave cipele na pravu nogu, slaganje stvari, brisanje guze i pranje ruku. To su vještine koje uz zadatke iz knjiga svaki prvašić također mora savladati.

Što kad se mama bori sa suzama?
I konačno je stigao taj dan. Sigurni smo da ćete već večer prije imati pripremljenu mališanovu odjeću i torbu te kameru kojom ćete ovjekovječiti taj trenutak. No to što ste spremni praktično, ne znači nužno da ste vi i dijete spremni emocionalno. Čak i mališani puni samopouzdanja mogu imati sumnje u zadnjem času. Nemojte naglašavati pozdrav i podsjetite ga da će se učiteljica brinuti o njemu. Također, pomaže poslije škole isplanirati neku nagradu kojoj se može veseliti, poput posebnog kolača ili odlaska u park.

No što ako ste vi ona koja se bori sa suzama? Možda će mališan sretno odlepršati u školu dok ćete vi tužno razmišljati o tome kako odrasta. Ako se spremate zaplakati, pričekajte da se mališan udalji. Vaše bi ga suze mogle zbuniti, pogotovo ako sam nije nimalo zabrinut. Možda se možete dogovoriti s drugim roditeljima, otići na kavu i podijeliti s njima svoje brige. I nemojte zaboraviti: dok vaše dijete u školi stvara nove prijatelje, i vi ćete stvarati svoje.

Vrijeme kod kuće
Vjerojatno ćete jedva dočekati kraj nastave kako biste čuli kako je sve prošlo. No nemojte očekivati da ćete doznati nešto više od onoga što vam kaže dijete – a to možda neće biti mnogo. Učitelji obično daju mnogo manje povratnih informacija od teta u vrtiću, premda će nakon nekoliko tjedana sigurno održati roditeljski sastanak.

>> Pretvorite preraslu dječju odjeću u supermoderne krpice

>> Makeover sobe za đaka: Neka bude veselo i jeftino

Morat ćete se naviknuti na to da od učiteljice nećete dobivati izvješće svaki dan i ponekad će vam se činiti da je politika škole 'dobra je vijest da nema vijesti'. Izbjegavajte bombardirati dijete pitanjima čim izađe iz učionice, a ono što ga pitate neka bude određeno, a ne općenito, na primjer: 'Jesi li se igrao s Damirom ili s Hrvojem?'

Informacije koje imate iskoristite kao udicu da ih izvučete još. Recite nešto poput 'Vidjela sam da ste danas za ručak imali tjesteninu, jesi li išta pojeo?' Ako dijete ne želi razgovarati, nemojte navaljivati i pokažite mu kako ste ponosni na njega. Naposljetku, prvi dan škole jedan je od najvećih događaja u mališanovu životu!

ŠKOLSKI SAVJETI
Pomozite mališanu da se navikne na školu
- Nemojte ga odmah na početku upisati na previše izvanškolskih aktivnosti. Djetetu bi moglo biti draže odmaranje uz vas i igračke.
- Mnogim je prvašićima škola iscrpljujuća, čak i ako su pohađali vrtić. Možda ćete ga morati stavljati na spavanje ranije. Pripazite na znakove umora poput lošeg ponašanja i gubitka koncentracije.
- Kada ostavljate dijete, stvorite mali obred koji će raspršiti tjeskobu. Divna je zamisao dati mu dva poljupca u ruku koja može spremiti u džep i izvući ako ih kasnije poželi.
- Budite u kontaktu s učiteljicom. Obavijestite je o svakoj značajnoj promjeni u obitelji, poput smrtnog slučaja ili razvoda, te ako se bojite da je dijete žrtva nasilja od drugih učenika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju