Prvi dani s bebom mogu biti pravi izazov za vas i vašeg partnera, no ima načina kako ih uspješno svladati. Otkrivamo 7 tajni parova koji su uspjeli zadržati zdrav razum tijekom prvih dana s novorođenčetom

1. PLANIRAJTE UNAPRIJED
Najveći izazov s kojim se novopečeni roditelji susreću je veliki nesrazmjer između njihovih očekivanja i stvarnog stanja stvari. Nije dovoljno samo nadati se najboljem – potrebno se potruditi da se to i ostvari. Razgovor s partnerom o svojim očekivanjima, strahovima, nadama, ali i o svakodnevnim pitanjima kao što su novac i noćno hranjenje, pomoći će vam da se lakše nosite sa životom koji će vam se djetetovim dolaskom preokrenuti naglavačke.
Za razgovor odvojite posebno vrijeme, jer muškarci puno bolje reagiraju kad im se pruži prilika da kažu što ih zabrinjava, nego kad ih se uhvati na prepad. Znate da to obično završava vašim vrištanjem i njegovim pogledom punim nevjerice. Ovako ćete stvoriti čvrste temelje za daljnje pregovore, ali i imati puno više povjerenja jedno u drugo.

2. NE DOŽIVLJAVAJTE SVE OSOBNO
Nedostatak sna, emocionalna iscrpljenost i anksioznost problemi su s kojima se svakodnevno suočavaju gotovo sve novopečene mame, stoga nije ni čudno što ste konstantno na rubu suza i mrzovoljni. Da, muškarac mora shvatiti da vam sada više nego ikad moraju pružiti svu pažnju i pomoć, no i vi morate razumjeti da se on katkad osjeća nedoraslo očinstvu. Zato neka svi komunikacijski kanali budu otvoreni – i ‘olabavite’ malo.

3. ZAGOVARAJTE TIMSKI RAD
Muškarcu je teško zbližiti se s bebom sve dok ne osjeti dovoljno samopouzdanja i zato, što ga prije uključite, to bolje. Čini se da katkada nisu od koristi, no s druge strane, žene uopće ne žele podijeliti odgovornost sa svojim partnerom. A za sretnu obitelj nužno je da su svi uključeni. S tim se slaže i Anita (20), mama jednogodišnje Eve: ‘Nedugo nakon što sam rodila Evu, tata mi je završio u bolnici. Brat i sestra dolazili bi po mene i vozili me u bolnicu, a suprug bi ostajao s malenom i nekoliko bočica izdojenog mlijeka.
Može vam se činiti čudno, no to je možda najbolje što nam se moglo dogoditi. Nevjerojatno je koliko su se on i Eva brzo zbližili i nekako smo nakon toga i dalje sve radili kao tim.’ Ako ste odlučili isključivo dojiti, uključite partnera u mijenjanje pelena, kupanje i šetnje. A ne bi škodilo ni da se snalazi u kuhinji.

4. DOGOVORITE SPOJ
U životu vaše bebe kvaliteta odnosa između vas i partnera jedna je od najvažnijih stvari, zato ga je potrebno njegovati i održavati. ‘Koliko god sam bila umorna, odnos sa suprugom mi je davao snagu za dalje i zbog toga sam se i trudila toliko oko njega’, otkriva nam Mirjana (28), mama desetomjesečne Antee. ‘Uspostavila sam Antei dobar ritam spavanja tako da smo Tomo i ja skoro svaku večer imali za sebe. Mjesec dana nakon porođaja slavili smo godišnjicu braka i tom prigodom izašli na večeru, a Anteu je pričuvala baka. Suze nisu prestajale teći cijelu večer, ali Antea će tu jednu noć zaboraviti, a da između supruga i mene nešto nije u redu, to bi zasigurno pamtila cijeli život.’

5. BUDITE INTIMNI
Koliko god je dobro razgovarati i provoditi vrijeme s partnerom, nemojte zaboraviti ni na one trenutke intimnosti. Neki se parovi na seks ‘bace’ prvom prilikom, a nekima su pak potrebni i mjeseci. Bitno je da su opcije uvijek otvorene jer će na taj način taj iznimno važan dio odnosa i preživjeti. Ljubljenje, maženje, držanje za ruku – pa i sam razgovor o seksu – dovoljni su da potpiruju vatru dok ne postanete spremni za pravu akciju.

6. BAKAMA I DJEDOVIMA POSTAVITE PRAVILA

Njegovi roditelji uskoro će biti baka i djed vašoj bebi i, baš kao i vaša obitelj, postat će važan dio vaših života. Bilo bi mudro pregovarati o tome koliko ćete vremena provoditi s obitelji, jer u protivnom će njihova želja da vam 'olakšaju’ unijeti dodatan nemir i stres u te prve dane s bebom. ‘Suprugova mi je mama nakon porođaja dolazila pomagati i nerijetko bi ostajala kod nas i nakon što bi mali zaspao’, požalila nam se Katarina (30), mama osmomjesečnog Josipa. ‘A ja sam imala potrebu uživati u našoj maloj tročlanoj obitelji.’ Zašto ne biste partnera zadužili za vrijeme posjeta?

>> VIDEO: Najljepši osmijesi na svijetu

>> Što kada se roditeljski stavovi sukobe?

Ako on objasni da ste umorni i da vam treba malo prostora, veća je šansa da će se prikazati kao brižan partner i novopečeni tata nego kao nezahvalni sin. Shvaćate?

7. BUDITE PONOSNI
Dok beba vrišti a vi ronite suze jer ste nemoćni, pokušajte se sjetiti kakav ste divan dar dobili ulaskom malenog bića u vaš život. I to će sigurno pomoći da se osjećate bolje. ‘Suprug i ja često smo jedno drugome govorili da moramo uživati u svakom trenutku jer smo jednostavno blagoslovljeni. A i beba je samo jednom tako malena.
Međusobna potpora i ohrabrivanje doista su presudni kako biste sačuvali zdrav razum prvih dana’, prisjetila se Sonja (33), mama jedanaestomjesečne Karle. I ono što još možemo dodati – zdrava doza humora. I spremni ste za uspješnu plovidbu kroz prve dane!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju