Rak dojke više nije neizlječiva bolest, a prevencija i rano otkrivanje te bolesti povećavaju mogućnost izlječenja i do 90 posto, poručile su danas udruge žena s manifestacija u središtu Zagreba kojima se obilježava Dan ružičaste vrpce

Listopad je tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke, sutra je nacionalni dan borbe protiv te bolesti, a danas se preventivne akcije s ciljem podizanja svjesnosti građana o toj bolesti provode u više od trideset hrvatskih gradova.

>> Hrabre heroine koje su pobijedile rak dojke

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je središnje događanje kampanje 'Želim svijet uz tebe' Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja 'Sve za nju', a od HNK prema Gajevoj ulici kretala se povorka Hrvatskog foruma protiv raka dojke - Europa Donna Hrvatska.

>> Prevencijom spriječite rak dojke

Prevencija je najvažnija u borbi protiv raka dojke, pa treba poticati supruge, kćeri i prijateljice da paze na sebe i provode preventivne mjere, a ako se bolest i dogodi treba ih poduprijeti u liječenju, rekao je predsjednik Josipović.

Voditeljica Ureda udruge 'Sve za nju' istaknula je nužnost psihološke pomoći ženama oboljelima od svih vrsta raka koja se provodi putem centra te udruge, ocijenivši da se svijest ljudi podigla zadnjih godina, no ipak ne dovoljno, što pokazuje i još uvijek nezadovoljavajući odaziv na screening programe Ministarstva za rano otkrivanje zloćudnih tumora.

Trinaestu godinu zaredom organiziran je Dan ružičaste vrpce u okviru koje i humanitarna kampanja 'Žena ženi' putem koje će građani kupnjom određenih proizvoda pomoći radu udruge Europa Donna.

Predsjednica te udruge Nada Kraljević rekla je kako se bolest može spriječiti uklanjanjem rizičnih čimbenika - poput pretilosti, sjedilačkog načina života, nezdrave prehrane, pušenja i alkohola, a prevencijom se smrtnost može smanjiti za 30 posto.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju