Tek nekoliko dana dijeli nas od početka školske godine kada će na tisuće prvašića i njihovih roditelja po prvi puta okusiti slatke brige i velike promjene u njihovim životima. Donosimo vam savjete kako se suočiti sa strahovima i pripremiti dijete da što bezbrižnije provede prve dane u školskim klupama

Kao i generacije prije njih tako će i se i ova morati suočiti sa strahovima koje donosi polazak u školu koji je od strane stručnjaka ocijenjen kao jedan na ljestvici najstresnijih događanja u životu.

 

'Važno je kao roditelj znati da je to stresan događaj za dijete, vjerojatno će većina djece postizati dobre uspjehe snaći će se ali unatoč tome to je velika i značajna promjena u djetetovu životu' ističe psihologinja Tatjana Gjurković.

>>Pomognite prvašićima da uhvate školski ritam!

Izbjegavajte nagle povratke s mora i spremanje na brzinu.

PRIPREMA ZA ŠKOLU
Potrudite se djetetu prezentirati školu na veseo i neopterećen način. Kroz priče, slikovnice ili pak primjere susjeda i prijatelja pokušajte mu približiti i dočarati otprilike ono što ga očekuje u školskoj klupi.

Budite načistu s vlastitim osjećajima, osjećate li pri pomisli na odvajanje od djeteta strah i tjeskobu, nastojte ih ne prenijeti na dijete. Ako ste pak negativne emocije svladali, odlazak u školu mogao bi se pretvoriti u vrlo zanimljivo i lijepo iskustvo.

>>Gdje sve možete razmijeniti i kupiti rabljene udžbenike?

Dan dva prije početka škole pokušajte se posvetiti djetetu posjetite školsko igralište, prošetajte oko škole. Izbjegavajte nagle povratke s mora i spremanje na brzinu. Dan prije pripremite sve što vam je potrebno odjeću, pribor, torbu na taj način izbjeći ćete nepotreban jutarnji stres i jurnjavu.

SLATKE BRIGE
Slatke brige prije početka školske godine svakako se odnose na kupnju školske torbe i potrebnog sadržaja.

No prema uvriježenom mišljenu o težini torbe one su za mališane ipak preteške unatoč preporuci liječnika o najvećoj dopuštenoj težini koja ne bi trebala iznositi više od deset posto težine djeteta.

'Djeca mogu razviti krivo držanje njihova muskulatura se ne razvija adekvatno i znači zbog toga u kasnijoj dobi mogu trpiti određene posljedice. Ona djeca koja moraju duže vrijeme nositi torbu, oko 50 posto njih mogu imati neke probleme poput bolova u leđima' otkriva ortoped dr.med. Saša Janković.

Budući da se težina knjiga ne može izbjeći, potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu torbe čiji je izbor doista šarolik od većih, manjih pa i onih na kotačiće.

Anatomski oblikovan stražnji dio torbe, široke podesive naramenice koje je poželjno namjestiti na visinu deset centimetara od struka trebali bi donekle olakšati teret na leđima vašeg školarca.

Više u In Magazinu

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju